Donderdag en in het weekend wat regen

ALMERE - Het zomerse weer met heel gemakkelijk middagtemperaturen boven de 25 graden zijn we even kwijt.
Tot nu toe ligt de gemiddelde junitemperatuur ruim 3 graden boven normaal en wat dat betreft houden we gelijke tred met de twee vorige maanden die allebei ook een temperatuuroverschot van 3 graden hadden. Die riante 3 graden te warm houden we evenwel niet vast gezien de actuele weersontwikkelingen.
We schakelen namelijk over naar een meer zonale circulatie met een west-oost gerichte luchtaanvoer.
De middagtemperaturen komen op een lager plan te liggen de komende pakweg tien dagen. Met dagtemperaturen rond de 20 graden in Almere zal het echter beslist niet onaangenaam zijn buitenshuis.
We zien (later) op donderdag een eerste regenband passeren die zo’n 5 millimeter water kan geven.
De vrijdag is dan weer een plezante tussendag alvorens er op zaterdag weer een regenkans is. Op zondag zou het dan weer mooi moeten uitklaren en ook in de week daarna beloven de regenkansen klein te zijn.
Telkens zien we uitlopers van het roemruchte Azorenhoog zich uitbreiden tot over West-Europa. Aan de andere kant bewegen relatief actieve depressies zich via IJsland naar de regio Schotland. Die genoemde uitlopers van hoge druk moeten ervoor zorgen dat de depressieperikelen niet al te manifest worden in de Lage Landen en dit lijkt vooralsnog goed te lukken. Mochten beide systemen zo’n 100-150 kilometer zuidelijker komen te liggen zou het resultaat een veel wisselvalliger plaatje zijn met ook meer wind.
Die wind zit de gehele periode tussen zuidwest en noordwest en is niet noemenswaardig van kracht.
Al met al beleven we een licht wisselvallig- en typisch Hollands tweede gedeelte van deze week, het weekend incluis. De donderdag en zaterdag zullen in dit geschetste plaatje de wat mindere dagen zijn.
Op de middellange termijn zou het fraaie en warme zomerweer zich kunnen herstellen. De kans op warm tot heet zomerweer richting eind juni lijkt me tamelijk groot.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 13, max. 18, wind nnw. 3, neerslag 15% en zon 45%
Donderdag min. 10, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 50%
Vrijdag min. 12, max. 22, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 75%
Zaterdag min. 13, max. 20, wind w. 3-4, neerslag 70% en zon 65%
Zondag min.12, max. 19, wind wzw. 3-4, neerslag 40% en zon 75%
Artikel geplaatst op: 13 juni 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen