Aanmerkelijk koeler na woensdag

ALMERE – De zomerse warmte blijft beperkt tot een eendagsvlieg deze week. Woensdag is zomers met 25-26 graden. In de periode donderdag tot en met zondag schakelen we over naar een heel ander ‘weerregime’.
Vroeger hadden we het dan wel eens over de Europese moesson. Eigenlijk ging dat meer over een warme voorzomerse periode die regelmatig werd gevolgd door langdurige koelte gekoppeld aan flink wat regen. De situatie het tweede gedeelte van deze week is een soort afgezwakte vorm van het fenomeen zeg maar.
We zien een krachtig hogedrukgebied bivakkeren boven de nogal onderkoelde wateren nabij Ierland. Tegelijkertijd valt een opkomend lagedrukgebied boven Scandinavië op. Tussen deze twee systemen in waait een zeer koele noordwestenwind die op zich niet heel vochtige lucht meeneemt. Met de buien valt het dus nog mee. Alleen op donderdag passeert een zwak koufront met enige tijd regen. Daarna kan er nog wel eens een losse bui vallen in Almere en omgeving. Nadelen van zo’n noordwestelijke luchtaanvoer zijn de dikwijls hardnekkige wolkenvelden en uiteraard de zeer koele lucht waarin we ons gaan bevinden. Op sommige momenten van de dag kan de temperatuur slechts 14 of 15 graden bedragen. Als het dan ook nog zwaar bewolkt is met enkele ondiepe buitjes op ’t pleit, lijkt het even helemaal niet op de zomer.
In de loop van het weekend en begin nieuwe week trekt het hogedrukgebied verder oostwaarts tot over Nederland en dat is met name voor de dagtemperaturen gunstig. Die komen weer royaal boven de 20 graden uit. Ook het aandeel zonneschijn kan dan toenemen. Richting de maandwisseling is het ronduit zomerse weer waarschijnlijk weer terug in Zuidwest-Flevoland. De temperaturen zouden zelfs weer kunnen oplopen in het traject 25-30 graden. En dan moet de hoogzomer nog gaan beginnen.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 15, max. 26, wind zw. 3, neerslag 15% en zon 85%
Donderdag min. 15, max. 16, wind wnw. 4, neerslag 75% en zon 50%
Vrijdag min. 11, max. 16, wind nw. 4, neerslag 20% en zon 35%
Zaterdag min. 11, max. 16, wind nw. 3-4, neerslag 20% en zon 35%
Zondag min.11, max. 19, wind nw. 3-4, neerslag 30% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 20 juni 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen