Fraai herstel zomerweer

Na de voor zeer velen welkome regendip op dinsdag herstelt het fraaie zomerweer zich nu. De rest van deze week is er weer vertrouwd veel zon bij een aangenaam briesje uit noord tot noordoost. De zon maakt zo’n twaalf tot veertien uren per dag en daarbij wordt het zomers warm. Nagenoeg ideaal.
Een kenmerk van topzomers (daar mogen we inmiddels wel van spreken) is onder andere de vrij gelijkmatige warmteverdeling die er doorgaans is. In de voornamelijk instabiele zomers van de afgelopen jaren zagen we regelmatig dat het binnen enkele dagen zeer warm werd waarbij het kwik doorschoot naar wel 37 graden. Onweer maakte dan snel een einde aan het kortstondige warmteregime. Momenteel zien we dat een langdurige periode met middagwaarden tussen de 25 en 30 graden het geheel een stabieler karakter geeft.
De kans dat ook juli 2018, net als de maanden april, mei en juni een zeer warme maand wordt is zeer groot.
Op dit moment zitten we zo’n twee graden boven de temperatuurnorm en naar gelang de weersontwikkelingen gedurende de tweede maandhelft, zou juli eventueel op wel 4 graden te warm kunnen gaan uitkomen. Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat er nog een serieuze hittegolf zit aan te komen, maar er zijn ook indicaties dat de wisselvalligheid er flink in kan komen vanaf St. Margriet (20 juli). Die twintigste juli wordt vaak als een belangrijk zomerkeerpunt gezien in de weerkunde/kalenderklimatologie. Volgende week weten we veel meer of die weersverandering zich dan ook echt gaat voltrekken. We leven nog steeds in Nederland en ontegenzeggelijk moet de extreme droogte van dit moment een keer worden gecompenseerd zou je zeggen. Men snakt naar regen van betekenis en dan vooral de landbouwsector.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 12, max. 24, wind n. 3, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 14, max. 25, wind nnw. 3, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 13, max. 24, wind n. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zaterdag min. 13, max. 25, wind no. 3-4, neerslag 5% en zon 95%
Zondag min.13, max. 26, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 95%
Artikel geplaatst op: 09 juli 2018 - 12:26

Gerelateerd

Delen