Topzomer 2018

De topzomer van 2018 gaat onverdroten voort en het wordt eerder warmer dan koeler komende tijd. Toch zit het maandgemiddelde qua temperatuur in Almere en de rest van het land slechts op 1 graad boven de gangbare julinorm.
Dit heeft twee oorzaken. In de eerste plaats is het niet echt bijzonder warm overdag met bijvoorbeeld 30 tot 33 graden, maar blijft de dagtemperatuur veelal gematigd met iets meer dan 25 graden. Ten tweede hebben we vaak ronduit frisse nachten die het slapen niet heel onaangenaam maken. Vorige week koelde het in Groningen zelfs even af tot 7 graden en dat is een ronduit koude julinacht.
De komende dagen schijnt de zon volop en is het niet te warm met inderdaad regelmatig 25 graden.
Veel wind staat er niet en als die wel waait is het uit een richting noordoost tot noordwest met kracht 3.
Voortdurend wordt ons weerbeeld en in grote delen van Europa bepaald door de bekende uitlopers van het Azorenhoog aan wie wij deze formidabele maanden voor het grootste deel te danken hebben. Zo nu en dan probeert een storing vergezeld van enkele buien het voorbeeldige weerbeeld te verstieren, maar dat lukt amper. Vanaf vrijdag en zaterdag zou een buiengebied zich kunnen uitbreiden tot over België, maar de kans is niet bijster groot dat deze zone doorstoot naar het noorden. De heersende droogte gaat maar door en door en het aantal natuurbranden breidt zich helaas uit onder deze steppenachtige condities. Op dit moment zitten we al op dezelfde lijn qua droogte als het beruchte jaar 1976 en er is zelfs een kans dat we dat jaar passeren. De landbouw snakt naar een flinke slok water van minimaal zo’n 30-40 millimeter.
Laatste informatie is dat het gedurende volgende week zeer warm kan gaan worden met royaal 30 graden.

Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 12, max. 25, wind zw. 3, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 15, max. 26, wind no. 3, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 15, max. 25, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zaterdag min. 15, max. 23, wind n. 3-4, neerslag 5% en zon 85%
Zondag min.15, max. 23, wind nnw. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 16 juli 2018 - 12:40

Gerelateerd

Delen