Zomer in hoogste versnelling

ALMERE - De toch al wel legendarische zomer van 2018 (de zomer die zowat begon in april..) gaat nu in de hoogste versnelling en levert een paar bijzonder warme (tropische) dagen op richting het weekend.
Het hittekanon wordt volop in stelling gebracht en dat levert topmaxima op van regionaal ruim 36 graden. In Almere kan het zo’n 33 graden worden met grote verschillen tussen ‘Binnen’ en ‘Buiten’.
Het is bekend dat de (binnen)steden een apart microklimaat hebben en in zekere zin gaat dit ook op voor de agglomeratie Almere. Diegenen die aan de rand van de stad wonen halen zo’n 33 graden op donderdag bijvoorbeeld, maar midden in het centrum kan het dan met gemak meer dan 35 gaden worden (in de schaduw). In de zon is het uiteraard een slordige 10 graden warmer.
Hetzelfde liedje voor wat betreft de nachtelijke uren. In de dichtstbebouwde zones is het tot wel 5 graden warmer dan aan de rand van de stad. Pas vanaf vrijdag wordt het weer wat draaglijker buitenshuis, maar de warmte zal nog in veel huizen merkbaar zijn.
Tot maandag lag het julitemperatuurgemiddelde slechts zo’n anderhalve graad boven de norm. Als we op 1 augustus de balans opmaken van juli verwacht ik dat we 3 graden boven de gangbare norm zijn uitgekomen. April en mei waren al 3 graden te warm, juni 2 en juli dus weer zo’n 3 graden. We beleven dus een uniek warm weerjaar tot nu toe.
In het weekend is het dus tijdelijk aangenaam koeler met een buienkans, maar in de nieuwe week kan het hoogzomerse weer zich waarschijnlijk weer gewoon herstellen. Er lijkt geen einde te komen aan deze formidabele zomer.
Woensdag min. 17, max. 30, wind n. 3, neerslag 0% en zon 95%
Donderdag min. 19, max. 33, wind no. 3, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 21, max. 33, wind no. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Zaterdag min. 21, max. 27, wind var 3, neerslag 55% en zon 80%
Zondag min.17, max. 25, wind nw. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 23 juli 2018 - 12:59

Gerelateerd

Delen