Ook juli 2018 weer zo’n 3 graden te warm

ALMERE - En de zomer gaat maar door. De eerste pakweg tien dagen van augustus zullen ook goeddeels hoogzomers verlopen in Almere. De vraag is alleen of de temperaturen bescheiden blijven in het traject 25-30 graden tijdens de middagen, of dat een nieuwe golf extreem warme lucht op weg is naar Nederland?
Het Amerikaanse weermodel zinspeelt namelijk op middagmaxima van rond 33 graden op 4-5 augustus. Een portie Noord-Afrikaanse hitte beweegt zich aan het einde van de week via Spanje en Frankrijk naar het noorden. De vraag is dus nog even of een deel van die tropenwarmte ook de Benelux haalt straks? Het Europese weermodel laat namelijk tegelijk met die hitte-opstoot naar het noorden een hogedrukgebied boven de Noordzee ontstaan zodat de allerwarmste lucht ons net niet kan bereiken. In deze optie zou de wind dan uit het relatief minder warme noordnoordoosten kunnen gaan waaien met prima temperaturen overigens tot 27 graden nog. Mogelijk wordt het een combinatie van deze twee temperatuurscenario’s?
Hoe dan ook, het weer blijft sowieso zeer zomers en op de meeste dagen schijnt de zon uitbundig. De wind waait doorgaans uit richtingen tussen noord en oost en wordt hoogstens matig. Ideaal watersportweer.
Als we de temperatuurbalans opmaken van juli zien we dat deze maand toch weer bijna 3 graden te warm was. Aan de unieke reeks zeer warme maanden (april 3 te warm, mei idem, juni 2 te hoog en juli dus bijna 3 graden boven normaal) lijkt ook in augustus geen einde te komen. Het zal niemand verbazen als ook de achtste maand van 2018 tenminste 2 graden boven de gangbare temperatuurnorm zal gaan eindigen. Het gebrek aan ook maar enige neerslag wordt steeds pregnanter en voor de tiende blijft het nagenoeg overal kurkdroog. Wellicht dat regen van betekenis halverwege de maand arriveert.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 15, max. 26, wind n. 3, neerslag 0% en zon 95%
Donderdag min. 15, max. 27, wind no. 3, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 15, max. 29, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Zaterdag min. 17, max. 24-29, wind no. 3, neerslag 0% en zon 90%
Zondag min.17, max. 24-29, wind nno. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 01 augustus 2018 - 06:54

Gerelateerd

Delen