Vanaf woensdag regen en koeler

ALMERE - Het orkaanseizoen op de oceaan is weer begonnen en momenteel bevinden zich maar liefst drie ‘raddraaiers’ op weg naar de VS van Amerika. Later in september, wellicht al vanaf het weekend kan de invloed van zo’n inmiddels dan extratropische cycloon ook reiken tot bij Nederland.
Doorgaans worden die cyclonen dan meegenomen in de straalstroom en komen uiteindelijk als min of meer gewone diepe depressies aan bij bijvoorbeeld IJsland. In onze contreien veroorzaken die storingen dan regen en wind. Soms komen die depressies niet heel veel verder dan halverwege het traject naar West-Europa en dan gaan ze voor anker op zo’n duizend kilometer ten westen van Frankrijk. Door die positie in samenspel met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, kan er in de Benelux dan juist een diepe zuidelijke stroming ontstaan welke mooi en warm nazomerweer geeft bij ons. Zo’n setting zou zich mogelijk rond 17 of 18 september kunnen voordoen met maxima tot rond of boven de 25 graden. Eerst daarentegen moeten we een koufront zien te verwerken met regen op woensdag en direct aansluitend veel koeler weer. Nadat het kwik op de dinsdag richting de 23 graden uitvloeide, is het woensdagnamiddag slechts een graad of 17.
De rest van de week zitten we in het overgangsgebied tussen ten noorden van ons land langstrekkende regenfronten en uitlopers van het Azorenhoog. Af en toe is er wat regen mogelijk bij zo’n 18-20 graden overdag bij Almere. Op zondag wordt het tijdelijk even wat warmer (als de regen tenminste niet al in de ochtend arriveert in Flevoland..) waarna een volgende storing ons mogelijk bereikt.
Mocht de circulatie in de week daarna dus tijdelijk zuid gaan worden, kan de zomerse warmte ons dus even bereiken voor ten hoogste twee of drie dagen. Stabiel nazomerweer lijkt ook dan evenwel niet aan de orde
Woensdag min. 16, max. 19, wind nw. 3-4, neerslag 75% en zon 40%
Donderdag min. 11, max. 18, wind no. 3-4, neerslag 45% en zon 40%
Vrijdag min. 11, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 45% en zon 50%
Zaterdag min. 11, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 60%
Zondag min.10, max. 23, wind zzw. 3-4, neerslag 50% en zon 75%
Marc Putto
Artikel geplaatst op: 10 september 2018 - 12:14

Gerelateerd

Delen