Het weer DEZE WEEK
Zeer warm oktoberweer

ALMERE - Het kan niet op met de topzomer van 2018 die zowat begon in april. Inmiddels duurt het verlengde zomerseizoen dus al een maand of zeven. Maxima tot rond 25 graden zijn nog steeds haalbaar. Komende zaterdag zijn er maar liefst zo’n 90 zomerse dagen gerapporteerd in delen van Zuid-Nederland.
Een diepe zuidelijke stroming wordt in stand gehouden door enerzijds een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en aan de andere kant lagedrukgebieden boven de oceaan. Met die zuider wordt warme subtropenlucht meegenomen vanuit Noord-Afrika en Zuid-Spanje. Later op donderdag bereikt ons tijdelijk een gebied met meer wolken en een kleine buienkans. Wat Saharazand is mogelijk op de auto.
Daarna herstelt de bijzonder warme luchtaanvoer zich weer en waarschijnlijk wordt zaterdag de warmste dag uit de reeks met vette twintigers. Dan kan het wellicht 24-25 graden worden in het alweer zeer droge zuidwesten van Flevoland. In Brabant en Limburg is zelfs afgerond 27 graden niet uit te sluiten!
Deze oktoberwarmte is weliswaar erg laat in het seizoen, maar niet uniek. Ook in 1990 was het rond deze tijd zomers warm en vorig jaar werd het ook nog zomers rond het midden van de maand. De allerwarmste fase rond halverwege oktober deed zich voor in 1921 toen het zelfs nog bijna 30 graden werd in ’t land.
Na het aanstaande weekend blijft het nog vrij warm in de Lage Landen. Toch ligt een koeler en iets wisselvalliger scenario wel op de loer dan. Mogelijk worden de depressies wat brutaler, komt er meer wind en bereiken regengebieden uit het westen ons wat makkelijker. De kans evenwel op de zoveelste te warme maand blijft erg groot. Ook al verloopt de tweede helft van oktober qua temperatuur nagenoeg normaal, zal de maand uiteindelijk nog 1 of 2 graden te warm worden.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 7, max. 23, wind zo. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Donderdag min. 11, max. 23, wind zo. 4, neerslag 45% en zon 55%
Vrijdag min. 14, max. 22, wind z. 3-4, neerslag 45% en zon 40%
Zaterdag min. 15, max. 24, wind z. 4, neerslag 20% en zon 65%
Zondag min. 13, max. 20, wind zzw. 3-4, neerslag 60% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 10 oktober 2018 - 11:20

Gerelateerd

Delen