Kille herfstbuien op komst

ALMERE - Het weer gaat flink veranderen richting en tijdens het weekend. Het wordt guur met kille buien. Eindelijk kunnen we dus een keer stellen dat de beste en langdurigste zomer ooit het opgeeft. Werd het zaterdag 13 oktober nog recordwarm zo laat in het seizoen met ruim 28 graden lokaal. Afgelopen zaterdagochtend vroor het enkele graden in het oosten en was het ruim 30 graden kouder.
De kans op nachtvorst neemt vooral begin nieuwe week toe als de koudste lucht tot stilstand komt. Het afgelopen weekend gaf deze oktobermaand nog een temperatuuroverschot van zelfs drie graden. Dit flinke temperatuursurplus is inmiddels al minder geworden en kalft nog veel verder af binnenkort. Met name op woensdag, vrijdag en het weekend valt er soms regen of enkele buien (vooral weekend).
Wanneer de wind vanaf vrijdag de gure noordhoek opzoekt, blijft het vooral overdag ronduit koud. De maxima tijdens het weekend zullen niet veel hoger gaan uitkomen dan een graad of 9 in Almere. Er ontstaat een diepe noordelijke stroming die gericht wordt op het Noordzeegebied. De luchtaanvoer vanuit het hoge noorden met bijna arctische trekken reikt via Spitsbergen helemaal tot aan West-Afrika. Vooral in Scandinavië wordt het echt opmerkelijk koud met tot aan Noord-Denemarken wat vorst.
Echte kou is bij ons nog niet te verwachten gezien het lange aanvoertraject van de lucht over zeewater. Door het zeer warme weer van de afgelopen maanden is het zeewater uiteraard nog niet echt afgekoeld. Wel daalt de bovenluchttemperatuur op vijf kilometer hoogte tot rond -35 graden rond 27 oktober. De buien die dan vallen kunnen soms een winterse lading hebben met zelfs kans op wat natte sneeuw. Wanneer de temperatuur tijdens een zwaardere bui (overdag) kan dalen naar 4-5 graden, wordt veel kou uit de bovenlucht meegenomen en daalt het vorstniveau tijdelijk naar zo’n 1000 meter. Vanaf begin volgende week wordt het weer zachter in de Benelux.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 13, max. 15, wind w. 3-4, neerslag 55% en zon 30%
Donderdag min. 11, max. 14, wind w. 3-4, neerslag 10% en zon 30%
Vrijdag min. 9, max. 11, wind zw. 3-4, neerslag 70% en zon 25%
Zaterdag min. 6, max. 9, wind w. 3, neerslag 70% en zon 30%
Zondag min. 4, max. 9, wind n. 3-4, neerslag 60% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 24 oktober 2018 - 06:00

Gerelateerd

Delen