Het weer DEZE WEEK
Waarschijnlijk regenachtig weekend

ALMERE - Net als in veel voorgaande jaren is het opmerkelijk dat november weer veel te hoge temperaturen geeft. In 2014 werd het 21 graden in Zuid-Nederland aan het begin van de maand en ook in 2015 bijna 20. Waarschijnlijk zijn die absurd hoge novembertemperaturen mede een gevolg van de globale opwarming.

De dinsdag gaf voorlopig voor het laatst maxima die richting de 18 graden geraakte in Almere en omgeving. De komende twee weken blijft het door de bank genomen wel te zacht gemiddeld en wordt het wisselvallig.
De oceaandepressies worden geleidelijk iets brutaler en komen in een iets oostelijker traject uit. Daardoor ruimt de stroming iets meer naar zuidwest in plaats van zuid en schampen regengebieden ons makkelijker. We zien later op woensdag een iets toenemende regenimpuls, maar de donderdag en vrijdag verlopen nog wel goeddeels droog. Meer regenuitslag is er voor het aanstaande weekend voor Midden-Nederland. Om grote neerslagsommen gaat het vooralsnog niet, maar een millimeter of 10 kan wel worden verwacht. Ook na het volgende weekend zie ik nog geen doorbreking van de vrij wisselende - en te zachte novembertrend. Dat betekent dat in ieder geval ook de eerste helft van november weer te zacht in de boeken gaat komen.
Zelfs voor de tweede helft van de maand lijkt er geen kouregime te komen net zoals in 1985 of 1993. Er is ook in Oost-Europa erg veel warmte aanwezig de komende tijd, terwijl Amerika de eerste kou-uitval krijgt. Pas vanaf Sinterklaas zou het serieus koud(er) kunnen worden in ‘t land, maar dat is pas over een maand!
De diverse langetermijnprognoses met oog op de winter druppelen geleidelijk binnen nu en opvallend daarbij is dat het doorgaans milde Europese weercentrum mikt op een koudere winter dan normaal. De winterprognose van ondergetekende komt er ook nog aan en vermoedelijk volgt deze eind november.
Meer info op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 9, max. 15, wind zzw. 3-4, neerslag 30% en zon 50%
Donderdag min. 8, max. 12, wind z. 3-4, neerslag 25% en zon 65%
Vrijdag min. 6, max. 13, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 55%
Zaterdag min. 9, max. 12, wind zzw. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Zondag min. 8, max. 13, wind zzw. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 06 november 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen