Droog en kouder door stevig hogedrukgebied

ALMERE - Een krachtig hogedrukgebied dat zich gaat ontpoppen boven Scandinavië wordt weersbepalend. In het weekend zal de luchtdruk zijn opgelopen tot 1045 millibar in dit megahoog. Het gevolg is een iets doorzettende oostelijke stroming richting Nederland waarin het flink kan afkoelen. Het blijft evenwel aanhoudend droog met flinke zonnige perioden overdag en de nachten worden koud met mogelijk vorst.
Echte winterkou is er nog niet beschikbaar stroomopwaarts en overdag blijft het dan ook boven nul. In het weekend zullen de middagtemperaturen uitkomen op een niveau tussen de 7 en 10 graden. Echte novemberkoude deed zich voor in 1985 en 1993. Eind november 1993 kon zelfs worden geschaatst rond de 25e en viel er tot zo’n 5 centimeter sneeuw rond de maandwisseling in Almere en omgeving. Dergelijke kou lijkt onmogelijk tegenwoordig daar de koudebuffers eigenlijk steeds geringer worden.
In een later stadium blijft de hoge druk manifest boven Noord-Europa en kan zich westwaarts uitbreiden. De stroming kan daarbij meer noord worden eventueel, maar daarmee wordt het niet bepaald wisselvalliger. Een bekend patroon is het trouwens dat zich stevige hogedrukgebieden ontwikkelen boven Scandinavië. Bijna ieder jaar stijgt de luchtdruk sterk in die regio aan het einde van november. Doorgaans is het vervolg dan dat de wisselvalligheid er weer insluipt als december op de kalender staat en het (flink) zachter wordt.
Of dat nu ook zo gaat lopen is niet duidelijk. Heel opmerkelijk blijft die hardnekkige droogte met aan het begin van de week weer nagenoeg platte neerslagpluimen. De scheepvaart in en rond Nederland heeft nog steeds last van die droogte en veel schepen kunnen nog steeds niet zwaar worden beladen. Er is een kans dat deze inmiddels notoire droogte nog wel eens lang kan aanhouden met alle gevolgen van dien.
Meer informatie: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 6, max. 12, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 45%
Donderdag min. 3, max. 12, wind zo. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Vrijdag min. 2, max. 9, wind ozo. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Zaterdag min. 1, max. 9, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Zondag min. 0, max. 8, wind o.. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 13 november 2018 - 12:00

Gerelateerd

Delen