Wisselvallig en zacht decemberweer

ALMERE - Tot - pakweg - 10 december zal ons weerbeeld doorgaans bepaald worden door wisselvallig en bovenal zacht weer. Vooral de toename van de wisselvalligheid zal een belangrijk verschil zijn met het huidige weer. De droogteperikelen waarvan ook de afgelopen weken nog sprake was verdwijnen naar de achtergrond.
Het bekende Hollandse decemberweer staat ons weer te wachten met middagtemperaturen van 10 graden. Soms kan het kwik zelfs uit gaan komen op 12 of 13 graden in de van origine subtropische luchtaanvoer. Zo bont als in 2015 wordt het waarschijnlijk niet toen topmaxima tot zo’n 16 graden werden genoteerd. Regenmomenten uit het zuidwesten zullen bijna aan de orde van de dag zijn vanaf deze woensdag. De zon laat het daarbij ook goeddeels afweten en de dagen zijn al zo somber met december bijna in zicht.
Uiteindelijk is de maand november op ongeveer normaal uitgekomen qua gemiddelde temperatuur. Het moge duidelijk zijn dat met deze weersvooruitzichten de eerste helft van december ook te zacht zal zijn. De trend naar een koeler weerbeeld is er wel zo rond 10 december en waarschijnlijk komt er wat kou mee. Die poolkou zou dan eventueel via het noorden van Scandinavië kunnen afzakken tot Zuid-Scandinavië. Of de koude lucht uiteindelijk ook de Lage Landen gaat aandoen is eerst over een week duidelijker te zeggen. Nog altijd is het optreden van een koude, of zelfs winterse decembermaand zeldzaam in Zuid-Flevoland. De laatste serieuze kou in december deed zich alweer bijna tien jaar terug voor en wel in december 2009. Dat was ook een zeer sneeuwrijke maand in flinke delen van het land met laagste minima tot -18 graden. Voor de echte winterliefhebbers is dus de hoop gevestigd op het tweede gedeelte van de maand. Mogelijk doet zich dan een eerste kou-uitval voor vanuit het hoge noorden – of noordoosten. Langetermijnvisies van de diverse weermodellen laten de hele maand (te) zacht verlopen en komen pas later met winterweer aan.
Meer informatie op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 3, max. 8, wind zo. 3-4, neerslag 70% en zon 20%
Donderdag min. 7, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 9, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 80% en zon 20%
Zaterdag min. 5, max. 9, wind z. 3-4, neerslag 70% en zon 20%
Zondag min. 8, max. 12, wind zzw. 3, neerslag 85% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 28 november 2018 - 11:55

Gerelateerd

Delen