De gehele week droog en vrij koud

ALMERE - De gemiddelde temperatuur over december 2015 lag op zo’n kleine 5,5 graden boven de norm tot en met afgelopen maandag. Dit zeer royale temperatuuroverschot wordt duidelijk afgeroomd de komende tijd.
Het wordt namelijk een stuk minder zacht tot aan het komende weekend in Zuidwest-Flevoland. De bijna zwoele zuidwestenwinden maken plaats voor een wat koudere oostenwind die vooral later toeneemt. Een hogedrukgebied is het dat zich vooral tijdens het tweede deel van de week ontpopt boven Scandinavië. Met een matige oostenwind wordt relatief koude continentale lucht meegenomen, vooral later in de week. Gedurende de nachten kan het tot lichte vorst komen en op vrijdag is het ook overdag dicht bij het nulpunt. De matige ooster maakt het dan nog extra koud voor het gevoel met en windchill tot ongeveer -5 graden. Waarschijnlijk wordt de nacht naar zaterdag het koudst met een minimum van -3 of -4 graden in Almere.
Het mid-december-wintertje poetst alweer vrij snel de plaat als depressieperikelen vanuit het westen komen. Na een zowat droge (werk)week komt er later op zaterdag neerlag samenhangend met een oceaanstoring. Er is een kansje dat het enige tijd wat kan sneeuwen vanwege het restant kou dat nog in de buurt ‘hangt’. Uiteindelijk zal de regen wel de overhand krijgen en loopt de temperatuur weer op rond zondagmiddag.
Dan is weer een bijna vertrouwde decembertemperatuur haalbaar van om en nabij de 9 graden. Dat milde en wisselvallige weer houdt het waarschijnlijk uit tot rond Kerst en wellicht zelfs tot aan het nieuwe jaar. Momenteel is er geen zicht op ‘n uitgesproken koud regime in de periode tussen kerst en de jaarwisseling. Van de net genoemde ruime 5 graden temperatuuroverschot zal er zo’n slordige 3 overblijven op de 31e.
Zo zien we maar weer eens dat flinke winterkoude in de laatste maand van het jaar zeer zeldzaam is. In 2009 en 2010 lukte het bijna de hele maand en gemiddeld kwam december 2010 zelfs uit op -1,5 graden.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 0, max. 4-5, wind o. 3, neerslag 20% en zon 40%
Donderdag min. -0, max. 2-3, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 40%
Vrijdag min. -3, max. 1, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 60%
Zaterdag min. -3, max. 4, wind zo. 3-4, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 3, max. 8-9, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 12 december 2018 - 08:14

Gerelateerd

Delen