Traditioneel zachte en wisselvallige Kerst

ALMERE - Vorige week kwam ondergetekende met deze woorden: ‘De gemiddelde temperatuur over december 2015 lag op zo’n kleine 5,5 graden boven de norm tot en met afgelopen maandag. Dit bepaald zeer royale temperatuuroverschot wordt duidelijk afgeroomd de komende tijd. Het wordt namelijk een stuk minder zacht tot aan het komende weekend in het zuidwesten van Flevoland.
De bijna zwoele zuidwestenwinden maken plaats voor een wat koudere oostenwind die vooral later toeneemt’. Inderdaad hebben we die koudere fase gehad met zelfs wat sneeuw nabij Almere als apotheose, de voorbije zaterdagavond. Al met al is december niet meer ruim 5 graden te zacht op dit moment, maar hebben we een temperatuuroverschot van slechts 2 graden. Uiteindelijk zal deze maand op zo’n 3 graden boven de norm gaan uitkomen als we op 31 december de temperatuurbalans opmaken. Zeer koude decembers als in 2010 worden steeds zeldzamer.
Winterweer lijkt zo goed als uitgesloten tot begin 2019 al we de Europese weerkaarten bekijken voor de middellange termijn. Een serieuze portie winterkoude is dus weggelegd voor januari of februari straks. Tot die tijd vertoeven we in doorgaans saai en weinig dynamisch weer in de Lage Landen met wisselvalligheid. Regelmatig bereiken of schampen oceaanstoringen ons met periodiek regen of enkele buien op ’t pleit.
Weinig enerverend blijven ook de temperatuurbewegingen: in de nachten nauwelijks of geen vorst, terwijl de middagmaxima regelmatig uit kunnen komen in de dubbele cijfers, dus rond die 10 graden overdag. Zo bont als in december 2015 (zachtste december ooit) wordt het niet. Toen werd tot bijna 16 graden gemeten.
Met wat geluk ontpopt zich juiste tijdens Kerst een hogedrukgebied richting onze omgeving. De wisselvallig-en somberheden maken dan mogelijk plaats voor een wat fleuriger weerbeeld waarbij het wel mild blijft. Het betere weer tijdens de kerstdagen zou zich dan vanaf de 25e kunnen voordoen. Concluderend komt er dus weer een klassiek kerstplaatje wat het weer betreft met juist rond 25-26 december de hoogste temperatuur.

Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 4, max. 9, wind z. 3, neerslag 75% en zon 20%
Donderdag min. 5, max. 8, wind z. 3-4, neerslag 60% en zon 20%
Vrijdag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 20%
Zaterdag min. 7, max. 10, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 20%
Zondag min. 8, max. 10, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 19 december 2018 - 10:50

Gerelateerd

Delen