In herinnering: de strenge kwakkelwinter van 1979

ALMERE - Het is deze week exact 40 jaar geleden dat we aan de vooravond stonden van de meest spraakmakende winter van de afgelopen halve eeuw. Het gaat uiteraard over het bijna legendarische seizoen 1978/’79.
Bij de meesten, althans diegenen die geboren zijn voor 1970, staat de enorme verkeersoverlast ten gevolge van sneeuw - en ijzelperikelen nog levend voor de geest. De twee markantste weermomenten waren respectievelijk de zeldzaam felle kou-uitval tegen de jaarwisseling en de blizzard rond 14 februari 1979.
Op 30 december 1978 bereikte steenkoude lucht ons uit Scandinavië waarbij de temperatuur een vrije val maakte van plus 10 naar min 10 graden in nog geen etmaal tijd. Die enorme koude instroom ging gepaard met veel sneeuw en een harde tot stormachtige oostenwind die sneeuwduinen gaf tot enkele meters hoogte Begin januari daalde de temperatuur in een wat meer tot rust gekomen atmosfeer boven de sneeuw op vier nachten beneden de -20 graden in Groningen. In Almere was het met -17 graden iets minder extreem koud. Nederland bivakkeerde in januari regelmatig in de overgangszone tussen de zeer koude lucht vlak ten noorden van ons en de beduidend zachtere bezuiden de grote rivieren. Dit gaf een paar keer heftige ijzelsituaties. Men kon op uitgebreide schaal schaatsen op straat. Ook dit tafereel was zelden vertoond in een winter. Helemaal bizar werd het toen een ware blizzard met name Noord-Nederland teisterde rond 14 februari. Delen van Friesland en Groningen werden van de buitenwereld afgesloten. De verwaaide sneeuw (windkracht 10!) hoopte zich soms tot wel 5-6 meter hoogte op hetgeen ongekend was voor Nederland.
Al een jaar of twintig roep ik dat dit soort taferelen nooit meer kunnen voorkomen in Nederland, net als de elfstedentocht. De hoeveelheid aanwezige kou in de omgeving van ons land en de duur ervan is gewoonweg onvoldoende geworden de laatste decennia. Of zou het toch nog…straks in januari..?
Meer informatie: www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 24 december 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen