Vooral in het weekend weer regenachtig

ALMERE - Ook dit seizoen wil het maar niet vlotten om de winter op de kaart te krijgen in de Benelux. Weliswaar is veel kou aanwezig op hoge breedten, maar voorlopig krijgt deze omvangrijke koudebuffer boven het noorden van Europa geen kans om zuidwaarts uit te stromen richting Lage Landen. Het onvolprezen Amerikaanse weermodel zinspeelt al enige tijd op een duidelijke verkilling vanaf 20 januari.

Mocht een rug van hoge luchtdruk zich nadrukkelijk gaan manifesteren op de oceaan en zich kunnen uitbreiden richting IJsland en Groenland, terwijl een verzameling lagedrukgebieden vol met koude lucht boven Scandinavië in stelling wordt gebracht, dan kan een flink deel van de Noord-Europese koude uiteindelijk tot aan Zuid-Frankrijk uitstromen. Het punt is evenwel dat zich steeds weer hogedrukgebieden ontwikkelen op de winteronvriendelijke stekken, zoals bij Ierland en bewesten Frankrijk. Daardoor blijft de aanlandige component in de wind steeds maar zachte oceanische lucht aanvoeren richting Nederland.
Vooral op donderdag is het een dagje wat frisser weer in de achterkamer van ‘n wegtrekkende depressie. Het weerbeeld is dan tijdelijk fleuriger in de van origine maritiem polaire luchtsoort met goed zicht ook. Vrijdag maken we ons alweer op voor naderende storingen uit het westen met vooral in het weekend regen. Met name de zaterdag kan regenachtig en dus somber verlopen en ook zondag is het nog povertjes buiten.
De temperaturen zijn eigenlijk niet noemenswaardig en bivakkeren steeds in het traject 5-10 graden. Alleen de heldere nacht naar donderdag kan een graadje vorst geven, vooral in de buitengebieden van Almere. Tot pakweg 20 januari is er dus geen zicht op flink kouder, of zelfs winters weer in Zuidwest-Flevoland. Het is niet eens onrealistisch te veronderstellen dat de winter helemaal niet meer verschijnt in deze lauwe louwmaand.
Meer informatie: www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 4, max. 7, wind nnw. 5, neerslag 30% en zon 70%
Donderdag min. -1, max. 6, wind nw. 3, neerslag 10% en zon 50%
Vrijdag min. 3, max. 8, wind w. 3-4, neerslag 20% en zon 40%
Zaterdag min. 6, max. 8, wind w. 4, neerslag 95% en zon 20%
Zondag min. 6, max. 8, wind w. 4, neerslag 90% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 09 januari 2019 - 07:00

Gerelateerd

Delen