Vooral tijdens het weekend minder zacht

ALMERE - Een overgang naar onvervalst winterweer kunnen we wel vergeten in deze tot op heden lauwe louwmaand. Januari 2019 bouwde in de eerste week al een temperatuurplus op van 3 graden en dat is nog steeds zo. Het wordt duidelijk minder zacht aan het eind van de week, maar meer dan wat marginale kou zit er niet in.

Vooral op middellange termijn (de fase 22 tot en met 28 januari) lijkt de strakke westcirculatie op te komen. Veel kou stroomt dan namelijk uit via Canada richting Newfoundland en komt in contact met het milde water van de oceaan. Gevolg is dat zich diepe depressies ontwikkelen in die regio en vervolgens in de straalstroom worden opgenomen en richting IJsland en Noorwegen worden getransporteerd. Voor 23 januari wordt een zeer diepe depressie bij Noorwegen verwacht met een kerndruk van rond 940 millibar.
Op hoogte wordt weliswaar een portie koude lucht meegenomen, maar aan de grond (zeeniveau) wordt er uiteraard milde lucht aangevoerd. Op termijn lijkt het dus eerder herfstachtig te worden dan winters. Na een nog goeddeels bewolkte woensdag met later op de dag en richting donderdag vooral enige regen, knapt het weer tegen ‘t weekend wat meer op. Het zal nagenoeg droog blijven en het is beduidend ‘frisser’.
In een rustiger wordende atmosfeer is er meer ruimte voor opklaringen waardoor de nachten sterk afkoelen. Vooral in de nacht naar zondag kan het tot lichte vorst komen in Almere en dan vooral net buiten de stad. Mocht ‘t langer uitklaren en de wind valt voldoende weg, zijn minima tot -3 graden haalbaar op ooghoogte. Ook overdag levert de temperatuur in en komt op maximaal 3-4 graden uit gedurende de middagperioden.
Meer informatie: op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 7, max. 8, wind zw. 4, neerslag 25% en zon 30%
Donderdag min. 5, max. 6, wind w. 3-4, neerslag 85% en zon 40%
Vrijdag min. 0, max. 6, wind zw. 2, neerslag 20% en zon 50%
Zaterdag min. -1, max. 3-4, wind var. 2-3, neerslag 10% en zon 50%
Zondag min. -2, max. 3, wind o. 2-3, neerslag 10% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 15 januari 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen