Flitswintertje alweer voorbij

ALMERE - Het korte, iets verlate midjanuariwintertje is eigenlijk alweer voorbij in Zuidwest-Flevoland. Met temperaturen tot bijna -8 graden even buiten Almere werd de koudste nacht van het seizoen opgetekend maandagochtend vroeg. Lange tijd werden ons zeer winterse opties voorgeschoteld door de diverse weermodellen en eigenlijk zouden we op dit moment al in een ronduit winterse setting moeten geraken, maar het gebeurt niet.
Telkens werd aangegeven dat het immense koubastion boven het noorden van Europa zou afzakken naar de Lage Landen en daarna helemaal uit zou stromen naar het zuiden van Europa. Aanvankelijk zou de kou vanuit het hoge noorden arriveren en medio vorige week werden opties getoond dat de winter ons via het noordoosten zou gaan aandoen. Uiteindelijk blijft er weinig tot niets over van deze in aanleg zeer winterse evoluties. Doordat ijskoude lucht via Canada de oceaan gaat opstromen, ontwikkelen zich in die regio en nabij IJsland heel diepe depressies die vervolgens naar het oosten koersen en het net genoemde koudereservoir als het ware frustreren om ongeremd uit te stromen richting de Benelux. Zo wordt een in aanleg beslist winterse fase dus om zeep geholpen enfin. Tot het weekend blijft het wel aan de koude kant.
Na de sneeuwerige condities van dinsdag verblijven we tot zaterdag in een soort ‘zadelgebied’: een zone met geringe luchtdrukverschillen precies tussen twee hoge - en lagedrukgebieden in. De nachten geven nog wel vorst tot en met vrijdag en overdag is het vrij kil met enkele graden boven nul. Veel wind staat er niet en we zien de januarizon regelmatig schijnen waardoor we merken dat de daglengte allengs toeneemt. In het weekend komt de zachtere lucht goed door en stijgt de temperatuur naar maximaal 6-7 graden. De zuidwestenwind wakkert wat aan en er komt ook regen. Zowel op zaterdag als zondag houden we het niet droog in Almere.
Meer informatie: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -1, max. 2-3, wind n. 3, neerslag 20% en zon 20%
Donderdag min. -3, max. 3, wind no. 3, neerslag 20% en zon 60%
Vrijdag min. -3, max. 4, wind zzw. 3-4, neerslag 40% en zon 35%
Zaterdag min. 2, max. 6, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 20%
Zondag min. 3, max. 6, wind wzw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 22 januari 2019 - 12:08

Gerelateerd

Delen