Winter zo goed als buitenspel

ALMERE - Op dit moment kunnen we al concluderen dat het nog niet voltooide winterseizoen duidelijk te zacht wordt. Tot en met half januari was de voorbije louwmaand zo’n 3 graden te zacht.
Door het koudere intermezzo van de afgelopen tijd is het temperatuuroverschot afgenomen tot bijna een halve graad. Met een zachte decembermaand reeds in de tas is deze winter al met al nog steeds te mild. Ook de sprokkelmaand februari heeft voorlopig geen animo om eens stevig te gaan winteren, want de oceaan blokkeert die ontwikkeling. De prognose is thans dat de eerste helft van de sprokkelmaand zo’n 2 graden te zacht zal zijn in Almere.
IJskoude luchtstromen komen nog steeds de oceaan op via Canada en Newfoundland en als deze in aanraking komen met het milde zeewater, vormen zich snel diepe depressies die via de straalstroom naar IJsland bewegen in eerste instantie. De frontale aanhang van deze flinke raddraaiers (inclusief regen) reikt uiteraard tot aan Schotland en het Noordzeegebied en beïnvloedt dus nadrukkelijk ook ons weerbeeld. Het beeld zal de rest van de week wisselvallig zijn en bovenal nogal zacht (maxima in de buurt van 10 graden). Het zal duidelijk zijn dat de nachtelijke vorst totaal niet aan de orde zal zijn in deze nogal milde luchtsoort.
Wind en regen bepalen dus vooral het weerplaatje tot en met het weekend. Een heel normaal weerbeeld voor een karakteristieke zachte Nederlandse winter is dit overigens. Een droge koude periode is zeldzaam. Op middellange termijn oogt het allengs stabieler als hogedrukgebieden wat meer aan zet lijken te komen. Waarschijnlijk krijgen die hogen een lichte voorkeur zich te gaan vestigen nabij ons land of Scandinavië.
Positief punt is in eerste instantie dat het weerbeeld in dit geval een stuk minder wisselvallig zal worden. De temperaturen zullen wat lager kunnen gaan uitkomen met in de kleine uurtjes weer eens wat lichte vorst.
De intense winterkoude evenwel boven het noorden van Europa blijft nog ver weg tot pakweg half februari.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 5, max. 10, wind z. 3, neerslag 70% en zon 20%
Donderdag min. 8, max. 9, wind zzw. 4, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 5, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. 8, max. 11, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 20%
Zondag min. 7, max. 10, wind zw. 4, neerslag 65% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 06 februari 2019 - 11:41

Gerelateerd

Delen