De eerste lentesferen

Deze week is het alweer veertig jaar geleden dat een groot deel van Nederland werd getroffen door een echte blizzard. In het noorden – en noordoosten van het land werd de situatie soms zelfs precair en waren er dorpen volkomen afgesloten van de buitenwereld.
Door de noordoosterstorm en de hevige stuifsneeuw werden sneeuwduinen tot wel 6 meter hoogte opgeworpen. In het nog jonge Almere viel het enigszins mee, maar ook hier werden (vooral aan de stadsrand) sneeuwduinen tot enkele meters hoogte gesignaleerd.
Hoe groot kan het contrast zijn half februari als we nu constateren dat de eerste vleug lente snel arriveert.
Een solide hogedrukgebied met de kern net ten oosten van Nederland, geeft een zachte zuidcirculatie.
Hiermee wordt in eerste instantie belangrijk drogere lucht aangevoerd dan de afgelopen dagen waardoor er veel meer ruimte is voor de al krachtiger wordende februarizon. Bovendien komt de lucht uit het diepe zuiden van Europa tot en met het weekend. Bij de gratie van de royaal schijnende zon en die bijna zwoele luchtstroming, kan de temperatuur flink oplopen. Waarschijnlijk is het al voorzichtig terrasweer op vrijdag.
In de zon en uit de wind kan het dan al een heel eind richting de 20 graden gaan. Maar de officiële luchttemperatuur komt dan uit op zo’n 12-13 graden. In Zuid-Nederland is zelfs 16 graden haalbaar.
Voorlopig blijft het aan de zachte kant, maar na het weekend komen de maxima wel iets minder hoog uit.
Doordat het vaak flink helder is de komende etmalen, kan het gedurende de nachten flink afkoelen. Er is zelfs een kans dat men de autoruiten nog van ijs moet ontdoen als men vroeg uur op pad gaat. Grote verschillen dus in temperaturen tussen dag en nacht voorlopig. Er is een kleine kans dat we eind februari nog een keer geconfronteerd gaan worden met de winter.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 4, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 50%
Donderdag min. 0, max. 10, wind zzw. 3-4, neerslag 10% en zon 80%
Vrijdag min. 1, max. 12, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 80%
Zaterdag min. 1, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 80%
Zondag min. 2, max. 12, wind z. 4, neerslag 10% en zon 75%
Artikel geplaatst op: 11 februari 2019 - 12:13

Gerelateerd

Delen