Februari-lente gaat gewoon door

Aan het door de bank genomen grandioze - en bijna zwoele februariweer lijkt nog geen einde te komen. Met een kleine dip in de vorm van meer wolken en een paar spatten regen is het even wat minder. Na de wat meer bewolkte woensdag komt de zon er gewoon volop aan te pas dankzij toenemende hoge druk.
En die hogedrukgebieden met het centrum richting Oost-Europa blijven de scepter zwaaien voorlopig. Doordat de luchtaanvoer steeds tussen zuid en oost blijft in de Benelux, blijft het erg zacht voor februari.
Afgelopen weekend was het al terrasweer in ons land met in de schaduw zo’n 17 graden. In Zuid-Limburg noteerde Beek KNMI zelfs al 18,1 graad (Maastricht nog bijna 2 graden warmer). Almere haalt de 15 wel. De droogte begint ook weer op te vallen en de neerslagpluimen vertonen erg weinig uitslag de komende tijd Mogelijk zijn we alweer begonnen aan de grote voorjaarsdroogte en dat belooft wat voor later (hoogzomer).
De nachten blijven aan de frisse kant tot en met het weekend met nog kans op een graadje nachtvorst. Flink grote verschillen dus tussen de dag - en nachttemperaturen, soms wel tot zo’n 16 graden zelfs. Gemiddeld gezien zit deze februarimaand al op een temperatuuroverschot van zo’n 2 graden (20 februari). De verwachting is (het aanstaande zachte weer ingecalculeerd) dat we uiteindelijk op 3 graden uitkomen.
De langetermijnvisie van het Europese weermodel geeft aan dat het zo zacht blijft tot halverwege maart. Of dat ook echt zo is moet nog blijken. Zelf verwacht ik dat we voor 5 maart nog wel eens een koudere periode kunnen verwachten met een wind uit noord of noordoost en gevoelig frisser weer tot gevolg. Vrijwel altijd wordt deze vroege thermische verwennerij een keer gecompenseerd door een gevoelig koudere fase.

Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 5, max. 12, wind zw. 3, neerslag 35% en zon 40%
Donderdag min. 4, max. 14, wind zzw. 3-4, neerslag 10% en zon 60%
Vrijdag min. 3, max. 14, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Zaterdag min. 3, max. 14, wind ozo. 3-4, neerslag 10% en zon 80%
Zondag min. 1, max. 15, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 18 februari 2019 - 11:38

Gerelateerd

Delen