Woensdag laatste lentedag

ALMERE - Het uitzonderlijk warme sprokkelweer loopt nu op z’n retour. De topmaxima van bijna 20 graden worden bij lange na niet meer gehaald de komende weken. We beleven de warmste februarifase sinds 1990. Destijds werd het in het zuiden van Limburg ruim 20 graden.
De bijna voorbije mooi weer-fase gaf ook veel zon en was zelfs het zonnigst van de nabije weerhistorie. Het maandgemiddelde van de temperatuur is op dit moment ruim 2,5 graden boven de norm en zal uiteindelijk zo’n drie graden boven normaal gaan uitkomen.
Op donderdag en vrijdag komt er meer bewolking en wellicht kan er al een buitje langskomen naar vrijdag. De hoge maxima zijn we kwijt en die komen (ook in ’t weekend) uit op een graad of 10 in de omgeving van Almere. Op zondag breekt een duidelijk wisselvalliger periode aan met regelmatig kans op regen en soms wind. De oceaandepressies gaan opspelen en gaan ons een vrij normaal Hollands maart-weerplaatje bezorgen.
Het temperatuurprofiel wordt gematigd met nauwelijks toppen en dalen meer, zoals afgelopen week. De droogte waarvan nu alweer wordt gesproken en waarvan daadwerkelijk ook sprake is, wordt verlicht. Op de wat langere termijn is er nog geen periode te verwachten met terugkeer van het formidabele lenteweer. Momenteel is er zeker ook nog geen zicht op een fase met koude noordenwinden en sneeuwperikelen.
Een jaar geleden stonden we aan de vooravond van een bijzonder koude nawinterse fase met flinke vorst.
Op de laatste februaridag in 2018 bleef de temperatuur overdag steken op zo’n 5 graden onder nul. Ook begin maart was het nog snerpend koud in ‘t land met vooral op de Waddeneilanden flinke stuifsneeuw. Het blijft toch opvallend dat het in deze periode van het jaar bijna voorzomer kan zijn, maar dat stevig winterweer ook nog mogelijk is.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 2, max. 15, wind zw. 3, neerslag 10% en zon 80%
Donderdag min. 4, max. 11, wind wzw. 3-4, neerslag 30% en zon 40%
Vrijdag min. 5, max. 10, wind nw. 3-4, neerslag 30% en zon 35%
Zaterdag min. 4, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 55%
Zondag min. 7, max. 10, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 27 februari 2019 - 11:38

Gerelateerd

Delen