Vaak regenachtig met veel wind

ALMERE - De weerkundige winter is voorbij en sloot af met bijna voorzomerse condities. De 20,5 graden die in Noord-Limburg werd opgetekend op 26 februari was niet alleen de hoogste februaritemperatuur ooit gemeten, maar was tevens het topmaximum dat ooit in een winter werd opgetekend. Dit soort toptemperaturen krijgen we misschien pas weer in april of mei. Maart grossiert voorlopig in herfstweer met regen en wind.
De droogte die op sommige plaatsen nog steeds geldt, zal flink verlicht worden de komende weken. Nieuwe waterdragers geven ons op woensdag en donderdag weer de nodige millimeters en ook nog in ’t weekend. Diepe oceaandepressies worden onder meer gevormd aan de andere kant van de oceaan waar nog steeds ijskoude lucht via Noord-Amerika de wateren bij Newfoundland wordt opgestuurd. Boven het relatief milde zeewater ontstaan die raddraaiers die via de straalstroom richting West-Europa worden meegenomen.
Sommige dagdelen verlopen goeddeels droog en dan is het een paar uur zonnig en zelfs bijna aangenaam. Maar als snel dient zich dan een volgende stoorzender aan met regen en wind en uiteraard veel wolken.
Op zich zijn de temperaturen prima met regelmatig de dubbele cijfers op de displays, maar als het een paar uur stevig regent in combinatie met een vlagerige wind heb je weinig aan een graad of 11 in Almere. Zicht op een serieuze weersverbetering is er niet vooralsnog. Doorgaans wordt het in dit soort onbestendige maartmanden kouder tijdens de tweede helft van de maand met een meer noordelijke stroming. De luchtaanvoer komt dan helemaal vanaf de noordpool en met een aantal hagel/sneeuwbuien is het dan guur.
De kansen op ‘n zeer zacht regime eind maart zijn kleiner gebleken nadat de eerste maarthelft slecht was.
Zelf denk ik dat we nog wel de koude(re) toer op kunnen gaan na half maart, inclusief nachtvorsten.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 6, max. 12, wind z. 4, neerslag 95% en zon 20%
Donderdag min. 9, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 4, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 40% en zon 55%
Zaterdag min. 5, max. 10, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 20%
Zondag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 06 maart 2019 - 06:05

Gerelateerd

Delen