Weerdip met eerst nog regenkansen

Aprilletje zoet staat alweer op de kalender en dan is het soms interessant om even terug te blikken naar de maand maart. Dit jaar was die maand zeer nat in een flink gedeelte van Nederland. In Almere en omgeving kon zo’n 125 millimeter water worden afgetapt (dat komt neer op bijna twee keer de normale maandsom). Opvallend en tekenend voor ons ‘nieuwe klimaat’ was het vertrouwde temperatuuroverschot in maart 2019.
We hadden al een recordlange periode met twaalf te warme maanden op rij en de afgelopen maand presteerde het weer om zo’n twee graden temperatuuroverschot neer te zetten. April volgt waarschijnlijk.
Over het net al genoemde aprilletje zoet nog even: het weergezegde luidt dat aprilletje zoet nog wel eens een witte hoed (sneeuw) geeft. Zo kent menigeen deze weerspreuk ook, maar met die witte hoed wordt eigenlijk een zomerhoed genoemd, waarbij gedoeld wordt op die paar warme zomerse dagen die april soms ook geeft. In een ver verleden werden die zomerhoeden op dit soort dagen gedragen door gedistingeerde vrouwen.
Die zomer van april laat voorlopig nog op zich wachten, want eerst is er nog een weerdip deze week.
Een winterse episode is ook niet aan de orde tot half april met gure hagel - en sneeuwbuien op ’t pleit. Lagedrukgebieden in de buurt geven tot en met vrijdag vooral periodiek regen of enkele buien en het is daarbij ook fris in eerste instantie. De dagtemperaturen komen richting het weekend uit op rond 10 graden.
Daarna nemen de droge perioden weer toe onder invloed van meer hoge druk boven Scandinavië. Op termijn biedt dat perspectieven voor stabieler en warmer weer in de Benelux. Volgende week is dat al.
weerman Marc Putto
Woensdag min. 5, max. 10, wind wzw. 3-4, neerslag 80% en zon 35%
Donderdag min. 4, max. 10, wind nw. 3-4, neerslag 60% en zon 40%
Vrijdag min. 4, max. 9, wind nnw. 3, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. 5, max. 12, wind no. 3-4, neerslag 30% en zon 50%
Zondag min. 6, max. 13, wind no. 4, neerslag 25% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 03 april 2019 - 09:48

Gerelateerd

Delen