Koude start van de meimaand

ALMERE - De afgelopen grasmaand was de zestiende maand op rij met een te hoge gemiddelde temperatuur. De maand begon koud met rond 10 april nog een negatief gemiddelde van ongeveer een graad in Almere.
Daarna werd het snel warmer en een week terug zaten we alweer zo’n slordige twee graden boven de norm. Uiteindelijk komt april van 2019 uit met een temperatuuroverschot van zo’n ruime anderhalve graad. De vraag is wellicht of ook de maand mei weer te hoog zal uitkomen met de gemiddelde temperatuur. De start van de bloeimaand is in ieder geval tamelijk koud. Regelmatig start mei koud zoals in 1979 (na de beruchte strenge winter van dat jaar). Op 2 mei 1979 lag er op sommige stekken zelfs een paar centimeter sneeuw. De kans op wat sneeuwvlokken is trouwens niet helemaal uitgesloten tijdens het aanstaande weekend. In een zich dan opstellende noordstroming wordt een portie kou meegenomen uit het hoge noorden. Op vijf kilometer hoogte koelt het af tot bij de -35 graden en ook op 1500 meter hoogte vriest het tot zo’n 7 graden. Die paar buien met onder andere stofhagel die dan vallen kunnen ook wat gesmolten sneeuwvlokken opleveren.
Buiten die paar kille meibuien om wordt ‘t nog net een graad f 10 op 3 en 4 mei, maar in een bui is het koud.
Als er even voldoende intensieve neerslag valt kan het pardoes afkoelen naar 4 of 5 graden overdag. Regelmatig komt ook de voorjaarszon tevoorschijn in de van origine maritiem polaire lucht. Mocht de zon fel schijnen na zo’n bui kan het fenomeen van de ‘rokende daken’ zich voordoen. De zon verwarmt het nog natte dak dan flink zodat sterke verdamping van het vocht optreedt. In de nog lage omgevingstemperatuur van een graadje of 6-7 condenseert de boel dan nagenoeg direct waardoor de daken even lijken te stomen.

Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 7, max. 15, wind n. 3-4, neerslag 25% en zon 55%
Donderdag min. 7, max. 14, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 40%
Vrijdag min. 7, max. 9, wind nw. 3, neerslag 70% en zon 60%
Zaterdag min. 4, max. 9, wind nw. 3-4, neerslag 65% en zon 70%
Zondag min. 4, max. 11, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 01 mei 2019 - 06:19

Gerelateerd

Delen