Zachter maar ook wisselvalliger tot zondag

ALMERE - Het meiwintertje met in het uiterste zuiden van het land nabij Vaals nog zo’n 4 centimeter sneeuw het afgelopen weekend poetst nu de plaat. Veel kouder dan het voorbije weekend kan ook bijna niet. Die nogal zeldzaam koude fase zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur tot 7 mei 5 graden onder normaal lag.
Een groot contrast natuurlijk met de voorgaande maanden die allemaal veel te mild waren in dit land. Uiteraard zal het overschot aan kou wel weer gecompenseerd gaan worden later in deze meimaand. Het is best mogelijk (zie vorig jaar) dat de middagtemperatuur binnen drie weken tot 30 graden stijgt in Almere. De maand mei is natuurlijk een overgangsmaand bij uitstek met niet zelden enorme temperatuurovergangen.
Het weer wordt er trouwens niet beter op tot komende zondag: er komt (woensdag al) regen van betekenis. Er stelt zich tijdelijk een zuidwestcirculatie op richting het Noordzeegebied inclusief de nodige waterdragers. Voor de levende natuur en de landbouw prima natuurlijk dat er meer dan 10 tot 20 millimeter water komt. Woensdag trekt ‘n eerste massief regengebied over en geeft al zo’n kleine 10 millimeter water in Flevoland.
De dagen daarna blijft het wisselvallig met steeds kans op enkele buien. Tussendoor is er ook flink wat zon. Vooral rond zaterdag kan een tweede vrij actieve depressie wederom regen van betekenis gaan geven. Daarna en zeker aanvang volgende week treedt er waarschijnlijk vrij snel stabilisatie op in de Benelux. Noordelijke hoge druk tracht zich netjes uit te breiden via Scandinavië richting onze contreien. Met een noordcomponent in de wind treedt dan weliswaar stabieler weer op met royale zonnige perioden, maar het temperatuurbeeld blijft nog wat povertjes met middagtemperaturen dichter bij de 15 dan bij de 20 graden.

weerman Marc Putto
Woensdag min. 7, max. 13, wind zzo. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Donderdag min. 8, max. 14, wind z. 3-4, neerslag 85% en zon 30%
Vrijdag min. 8, max. 14, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 75%
Zaterdag min. 7, max. 13, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 30%
Zondag min. 6, max. 12, wind nw. 4-5, neerslag 20% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 06 mei 2019 - 12:09

Gerelateerd

Delen