Temperatuur naar de 20 graden

ALMERE - De ijsheiligen waren weer in het land de afgelopen dagen (11-14 mei) en men leerde vroeger al op school dat het na deze periode niet meer vriest in het land. Dat is onjuist, want nachtvorst met temperaturen vooral aan het aardoppervlak onder nul komt nog voor tot diep in juni.
Begin juni 1975 vroor het zelfs nog op gewone hoogte (1,50 meter) en was er veel schade aan het aardappelgewas in het noordoosten van ’t land.
Temperaturen tot bijna -7 graden werden nog gemeten in het duin bij Schoorl afgelopen maandagochtend. Inmiddels komen de nachttemperaturen minder laag uit en liggen zelfs rond de 10 graden het weekend. De middagtemperaturen komen eindelijk weer eens op ‘n aangenaam niveau uit aan het einde van deze week.
Bij de gratie van de soms fel schijnende meizon en de aanvoer van droge en warmere continentale lucht komen de hoogste temperaturen in Almere uit op een graad of 20 in het aanstaande weekend. Tevens is er kans op meer bewolking richting het weekend door wat toenemende instabiliteit van de atmosfeer. Er zou zich een enkele stofbui kunnen voordoen vanaf donderdag of vrijdag, maar veel water komt niet omlaag.
Het zeer krachtige hogedrukgebied dat afgelopen maandag een record luchtdrukstand gaf voor de maand mei (1041 mb.), neemt iets in kracht af, maar in grote lijnen blijft de luchtdruk hoog noord van Nederland.
Ook op termijn blijft het prima meiweer min of meer in stand. Zo nu en dan bereikt een regengebiedje onze contreien of wordt een bui losgelaten, maar de betere momenten met zon hebben de overhand. De veel te lage temperaturen die we begin mei nog hadden, keren niet terug. Hoogzomers wordt het niet, maar voor de karakteristieke ‘meikilten’ behoeven we niet te vrezen vooralsnog.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 5, max. 16, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Donderdag min. 5, max. 16, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 9, max. 17, wind ono. 3-4, neerslag 35% en zon 65%
Zaterdag min. 10, max. 20, wind ono. 3, neerslag 35% en zon 75%
Zondag min. 10, max. 20, wind ono. 3-4, neerslag 40% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 15 mei 2019 - 07:04

Gerelateerd

Delen