Veelal droog en aangenaam weer

De meimaand die tegen de tiende nog zo’n ruime 5 graden te koud was, heeft dit temperatuurtekort deels gecompenseerd, maar van harte gaat het nog niet. Tot afgelopen maandag bedroeg het temperatuurtekort ten opzichte van normaal nog zo’n slordige drie graden. Mei 2019 zal uiteindelijk 2 graden te koud eindige n.
Dit betekent dat in een recordreeks (14) van voortdurend te warme maanden er eindelijk eens een maand niet boven de temperatuurnorm zal zijn uitgekomen. Dit heeft overigens niets met ‘het klimaat’ te maken. Als we het over het (varanderende) klimaat hebben immers beslaat dat een periode van dertig jaar.
De komende dagen blijft het veelal droog met zonder meer aardige temperaturen tegen de 20 graden. Vooral richting en tijdens het weekend kan het weer wat wisselvalliger worden met op vrijdag regenkansen.
Het gaat niet om grote regenhoeveelheden zodat de vrij hardnekkige droogte nog niet wordt verlicht. Het weer zal ook na het weekend z’n typisch Hollandse karakter behouden. Een zwakke tot matige westelijke stroming geeft doorgaans prima weer af met veruit de meeste dagdelen droge condities. Zo nu en dan kan een regengebied onze contreien schampen en dat levert dan een paar millimeter water op in Almere.
Hitte en ernstige droogte zijn voorlopig niet aan de orde. Er zijn wat aanwijzingen dat het tijdens de eerste juniweek belangrijk warmer zou kunnen worden. Een deel van de Oost-Europese warmte bereikt ons dan. Mocht die warmte uitlekken naar Nederland, lijkt het risico op onweer dan ook weer tamelijk groot nadien. Langetermijnvisies duiden op een droge en warme (hoog)zomer, dus het mooie weer komt er nog wel aan.
De kans dat het net zo’n hete zomer wordt als een jaar terug is uitermate klein, puur statistisch gezien al.

weerman Marc Putto
Woensdag min. 9, max. 16, wind nw. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Donderdag min. 8, max. 19, wind w. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Vrijdag min. 10, max. 17, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 40%
Zaterdag min. 10, max. 17, wind n. 3, neerslag 60% en zon 55%
Zondag min. 10, max. 18, wind nw. 3-4, neerslag 40% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 20 mei 2019 - 12:22

Gerelateerd

Delen