Tot en met vrijdag nog wisselvallig

ALMERE - Mei 2019 zal uiteindelijk 2 graden te koud eindigen in de boeken. De meimaand die tegen de tiende nog zo’n ruime 5 graden te koud was, heeft dit temperatuurtekort natuurlijk deels gecompenseerd, maar erg vlot ging het niet. De meikoude bleef nogal stroperig en met name hardnekkig hangen boven de Benelux.
Dit betekent dat in een recordreeks (14) van voortdurend te warme maanden er eindelijk eens een maand niet boven de gangbare temperatuurnorm is uitgekomen. Of juni ook fris wordt is de vraag?
De komende dagen blijft het eerst nog wisselvalig met tot op de vrijdag nog een regenkans. Deze malse meiregentjes zijn voor velen welkom, niet in de laatste plaats voor de landbouwers in de provincie. Het weekend belooft prima weer op te leveren met een rappe stijging van de temperatuur richting 25 graden.
De wind komt dan uit een vrij zuidelijke richting onder invloed van een zich verplaatsende hoge drukcel. De zon schijnt dan ook volop in Almere zodat wel best van een zomers juniweekend mogen spreken.
Wat er daarna gebeurt is uiteraard enigszins onzeker. In grote lijnen blijft de temperatuur wel op niveau, maar het is altijd de vraag wat de neerslag gaat doen met toenemende temperatuurverschillen boven Europa. We zien bijvoorbeeld voor maandag 3 juni alweer een regengebiedje schampen vanwege een kleine depressie nabij Schotland die doorschuift. We komen terecht in een doorstroomde zuidwestcirculatie waarbij er ook regelmatig genoeg ruimte zal zijn voor het bekende Azorenhoog met haar uitlopers naar West-Europa. In grote lijnen blijft het weerbeeld dus redelijk tot goed in de eerste fase van juni met de o zo bekende afwisseling van mooiere - en minder mooie zomerdagen. De echte schroeihitte lijkt niet aan de orde nog.
Weerman Marc Putto
Woensdag min. 5, max. 17, wind var. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Donderdag min. 11, max. 17 wind zzw. 4, neerslag 90% en zon 30%
Vrijdag min. 11, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 50%
Zaterdag min. 11, max. 23, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Zondag min. 13, max. 25, wind zzw. 3-4, neerslag 20% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 27 mei 2019 - 12:41

Gerelateerd

Delen