Eindelijk wat meer regen in de verwachting

ALMERE - Afgelopen zondag was pardoes de warmste tweede juni die ooit werd opgetekend door het KNMI in Dde Bilt. Topmaxima van bijna 33 graden werden gemeten in Oost-Brabant en op de stranden (warme landwind!). Ook in en rond Almere werd de tropische waarde van 30 graden iets overschreden zondagnamiddag.

Dit soort zeer hoge temperaturen is er niet meer bij de komende tien dagen ofschoon de warmte nabij is. Een groot deel van Europa blijft met hoogzomerse - tot tropische middagtemperaturen te maken krijgen. Ons land ligt uitgerekend in de instabiele overgangszone tussen de koelere oceaanlucht en de landwarmte. Zo’n overgangsgebied nabij Nederland kenmerkt zich door het regelmatig optreden van buiensituaties. Vooral rond woensdag en ook op zaterdag zou er regen van betekenis kunnen vallen in Flevoland. De middagtemperaturen fluctueren nogal van dag tot dag. Als er voor een storing uit tijdelijk wat warmere lucht wordt meegenomen, kan het bijna zomers warm worden zoals op de vrijdag. Komen we dan vervolgens weer achter zo’n storingshaard, geraken we in de koelere lucht waarbij het hooguit 17 of 18 graden wordt.
Eigenlijk is dit een schoolvoorbeeld van typisch Hollands zomerweer zoals we dat zo vaak beleven in dit land. Pas in de tweede helft van juni zou het weerbeeld voor wat langere tijd stabiel(er) kunnen worden. Langetermijnprognoses gaan nog steeds uit van een uitgesproken warme en vrij droge (hoog)zomer. Zoals gezegd zit en blijft de warmte aanwezig in grote delen van Oost - en Zuid-Europa en kan zo hier komen. De drukgebieden liggen vooralsnog verkeerd. We moeten gaan profiteren van een krachtige uitloper van het Azorenhoog die zich zou moeten kunnen gaan uitstrekken tot over Scandinavië. Op die manier halen we geleidelijk de zomer in huis.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 15, max. 20, wind z. 3-4, neerslag 95% en zon 35%
Donderdag min. 13, max. 19 wind var. 3-4, neerslag 80% en zon 65%
Vrijdag min. 11, max. 24, wind zo. 3-4, neerslag 30% en zon 85%
Zaterdag min. 13, max. 17, wind zw. 3-4, neerslag 90% en zon 55%
Zondag min. 11, max. 20, wind zzw. 3-4, neerslag 20% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 05 juni 2019 - 06:43

Gerelateerd

Delen