Hogedrukgebieden boven Noord-Europa

ALMERE - Normaliter zorgen hogedrukgebieden boven Noord-Europa voor fraai weer in de Lage Landen. In de winter komt dat meestal neer op een koude oostenwind met droog en zonnig vriezend weer. In het zomerseizoen levert die situatie juist droog, warm en zonnig weer op met tenminste 25 graden.
Momenteel is ook die ‘ideale’ hoge druk aan te treffen boven het hoge noorden van Europa, maar de configuratie is wezenlijk anders dan het hierboven geschetste reguliere vriendelijke plaatje. Doordat de spil van het hogedrukgebied bij IJsland ligt met een royale uitloper helemaal doorlopend naar de Azoren, vormt zich een krachtige oceanische brug van hoge druk. Juist aan de oostflank daarvan kunnen zich daardoor activiteiten van lage druk ontpoppen bij Noord-Frankrijk, doorlopend via Nederland naar Duitsland. Juist in deze zone is het wat instabieler met een grotere kans op enkele buien. Door deze setting zien we ook nog steeds dat de warmte zeer dichtbij is. Grote delen van Europa bivakkeren nog altijd in de zomerse – tot tropische hitte en het is niet ondenkbaar dat een deel van de warmte ook naar Nederland uitstroomt. Rond het midden van de week moeten we niet raar opkijken als het pardoes 25-30 graden wordt regionaal.
Mocht zo’n regen/buiengebied toch weer stroperig blijven, halen we bij lange niet zulke hoge temperaturen.
Al met al lijkt er toch wel iets meer stabilisatie in te zitten, zeker op middellange termijn. Wanneer de hoge druk nog meer gaat domineren en de kleine rimpelingen worden gladgestreken, zouden we ons kunnen gaan opmaken voor een wat langduriger zomerse fase in de tweede junihelft. De ingrediënten zijn dus zeker aanwezig als gezegd, alleen moeten de belangrijkste schaakstukken op de juiste plaats geraken.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 12 juni 2019 - 07:12

Gerelateerd

Delen