Nederland op grens tropenwarmte

ALMERE - Ons land blijft ook de komende dagen bivakkeren in het grensgebied van de maritieme westelijke lucht en de continentaal tropische lucht die nog steeds aanwezig is boven het grootste deel van Europa.
Warmterecords waren er de afgelopen twee weken al op Corsica en in de omgeving van Berlijn en Oostenrijk stevent af op de warmste junimaand van de voorbije eeuw. In de Benelux blijft het evenwel bij wat warmteoprispingen zoals ook dezer dagen met maxima tot ruim 25 graden soms in Almere. Vooral op woensdag is het nogal zwoel buiten de deur met kans op enkele (onweers)buien en wordt het 25 graden.
Daarna is het weer een paar dagen koeler bij een zuidwestenwind met zeker ook zonnige perioden. Richting en tijdens het aanstaande weekend komt er een nieuw hogedrukgebied boven onze omgeving.
Dat geeft een weersverbetering en impliceert een zo goed als droog en tamelijk zonnig weekend. De temperaturen zijn zonder meer aangenaam te noemen en in de middag is het tussen 22 en 25 graden.
Vooral op de zondag zou het ideaal recreatieweer kunnen zijn op de meren (goed zeil- en surfweer).
Op de maandag zou het dan weer eens richting de 30 graden kunnen gaan met aansluitend onweer.
Het Amerikaanse weermodel komt voor eind juni met verzengende hitteperikelen die via Noord-Afrika opstomen richting vooral Zuid - en Midden-Europa. Rond 28 juni zou een hete lob zelfs door moeten kunnen stoten tot de Benelux..
Mochten deze bijzonder warme ontwikkelingen echt gestalte gaan krijgen op termijn, zouden flinke delen van Europa wel eens de hittegolf van de eeuw kunnen bekomen! De meeste (van tevoren gemaakte) zomerprognoses van de diverse instituten gaan nog steeds uit van een warme (hoog)zomer in Europa.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 17, max. 25, wind var. 3-4, neerslag 80% en zon 75%
Donderdag min. 14, max. 20, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 65%
Vrijdag min. 12, max. 19, wind w. 3-4, neerslag 10% en zon 90%
Zaterdag min. 10, max. 21, wind n. 3-4, neerslag 10% en zon 90%
Zondag min. 13, max. 24, wind o. 3-4, neerslag 20% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 19 juni 2019 - 06:32

Gerelateerd

Delen