Zeer warme zonnige juniweek

ALMERE - Na een verrassend te koude meimaand temidden van een recordreeks met veel te warme maanden, loopt ook de maand juni weer helemaal in lijn met de warme maandtrend. Dankzij de komende zeer warme (tropische) dagen is het zelfs mogelijk dat juni 2019 nagenoeg recordwarm de boeken in zal gaan.

Dinsdag was voorlopig even het hoogtepunt van de hittegolf met toptemperaturen rond 35 graden. Gelukkig stroomt op woensdag tot en met vrijdag minder warme lucht toe met aangename zomerse temperaturen. In het weekend krijgen we te maken met de volgende warmte-opstoot uit Frankrijk en is het weer 30 graden.
Vorige week leek het er nog even op dat ook wij in Nederland te maken zouden krijgen met extreem warme lucht waarbij het Nederlandse temperatuurrecord (38,6 graden) wel eens gebroken zou kunnen worden. Die allerheetste luchtsoort komt er waarschijnlijk niet, maar blijft bivakkeren in Noord-Frankrijk en België. De bovenluchttemperaturen kunnen daar tijdelijk oplopen tot meer dan 25 graden op 1500 meter hoogte hetgeen eigenlijk nooit eerder is vertoond op zo’n relatief noordelijke breedtegraad. De hitte in het Midden van Europa en vooral in Frankrijk zal flink wat slachtoffers gaan geven (Frankrijk kan naar 43 graden gaan).
Op de langere termijn blijft het overwegend goed tot zelfs uitstekend zomerweer in Almere met begin juli weer nieuwe impulsen van hoge druk uit het zuidwesten. De echte warmte zal na het weekend het land wel uit zijn, maar met middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden is het daarna heel aangenaam te noemen.
Neerslag is nauwelijks in zicht tot in de eerste week van juli en de droogte zal weer actueler worden later.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 17, max. 27, wind n. 3-4, neerslag 0% en zon 70%
Donderdag min. 14, max. 25, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Vrijdag min. 12, max. 25, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 85%
Zaterdag min. 14, max. 31, wind zo. 3-4, neerslag 0% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 26 juni 2019 - 05:18

Gerelateerd

Delen