Koel en nagenoeg droog juliweer

ALMERE - Dat deze zomer niet het kaliber heeft van de warmste zomer ooit (vorig jaar) is wel duidelijk inmiddels. Toen beleefden we een vrijwel voortdurend zeer warme episode zonder koelere tussenpozen. Dit jaar zijn de schommelingen in temperaturen veel groter. Van zeer koel naar zeer warm en thans weer zeer koel.
Eigenlijk hebben we een gewone Hollandse zomer versie 2.0 te pakken. In de jaren tachtig bijvoorbeeld zouden we tijdens de warmste fase vorige week geen 36.6 graden hebben gehaald als hoogste maximum. Maar dan zou het ongeveer 33-34 graden zijn geweest in het land. Vergeleken met een jaar of vijfendertig terug liggen de hoogste zomermaxima nu zo’n slordige twee graden hoger. Dat is het ‘nieuwe klimaat’.
Tot pakweg half juli blijft het overwegend koel tot zeer koel met steeds meer een noordwestelijk georiënteerde stroming boven de Lage Landen met continu instroom van relatief koele lucht vanaf de zeekant. Zicht op zomerse, of zelfs tropische warmte is er eigenlijk niet hoewel de warmte tamelijk dichtbij blijft boven Europa.Het weerbeeld is best redelijk te noemen de komende dagen en het blijft vrijwel droog in de regio Almere.
Rond het aanstaande weekend zien we de hoge druk zich terugtrekken boven de Atlantiek terwijl activiteiten van lage druk boven Scandinavië geleidelijk meer invloed op ons weerbeeld gaan krijgen.
De kans op enkele ‘ondiepe’ buien neemt dan ook iets toe begin volgende week en het is uiteraard koel. Het doet een beetje denken aan een verlate periode van de schapenscheerderskoude. Als reactie op de intense warmte boven Europa stroomt vaak koele lucht toe uit het noorden om de warmte te compenseren.
De zon maakt overigens nog goede uren de komende reeks dagen.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 18, wind n. 3-4, neerslag 0% en zon 85%
Donderdag min. 10, max. 21, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Vrijdag min. 13, max. 20, wind w. 3-4, neerslag 20% en zon 70%
Zaterdag min. 13, max. 18, wind nw. 3-4, neerslag 30% en zon 70%
Zondag min. 12, max. 18, wind nw. 3-4, neerslag 20% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 03 juli 2019 - 06:32

Gerelateerd

Delen