Tamelijk zomerse dagen in zicht

De komende dagen beleven we prima zomerweer met een geleidelijke stijging van de temperatuur. We bivakkeren in een zwak zonaal patroon hetgeen wil zeggen dat rondom een vlak lagedrukgebied bij Schotland niet al te koele lucht tegen de wijzers van de klok in naar onze omgeving wordt geblazen. Aan de andere kant zorgt een uitloper van het Azorenhoog voor een nogal stabiele atmosfeer dezer dagen. De temperaturen in deze luchtaanvoer komen geleidelijk wat hoger uit en liggen tussen 22 en 26 graden.


Wel is er een addertje onder het gras in het tijdpad donderdag tot zaterdag als zwakke regenstoringen ons wellicht nipt kunnen schampen. De mogelijkheid van een pechbui moet dus niet worden uitgesloten dan.
Daarna doet zich een interessante situatie voor. De luchtdruk op de oceaan blijft laag en een omvangrijk lagedrukgebied lijkt zich te gaan ophouden in de omgeving van Ierland. Tegelijkertijd loopt de luchtdruk op boven het Europese vasteland en Zuid-Scandinavië. Deze luchtdrukking kan ervoor gaan zorgen dat zeer warme lucht uit Spanje en Frankrijk een heel stuk noordelijker geraakt vanaf 22 juli. De situatie vertoont wel wat gelijkenis met die uit juni toen het grootste deel van Europa zuchtte onder een enorme hittegolf. Er is dus kans dat het in de nieuwe week nog weer flink warmer gaat worden met opties tot tropenwarmte: 30-35 graden. Uiteraard zal de kans op een paar onweersbuien na een dag of drie of vier warmte ook wel weer gaan toenemen in de Lage landen. We zitten nog steeds in de periode van de Hondsdagen.. De periode in de kalenderklimatologie die al sinds jaar en dag gekenmerkt wordt door veelal zwoele instabiliteit.
weerman Marc Putto
Woensdag min. 11, max. 22, wind nnw. 3-4, neerslag 10% en zon 75%
Donderdag min. 14, max. 24, wind z. 3-4, neerslag 40% en zon 85%
Vrijdag min. 15, max. 23, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 65%
Zaterdag min. 16, max. 26, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 65%
Zondag min. 16, max. 24, wind zzw. 3-4, neerslag 10% en zon 80%

Artikel geplaatst op: 17 juli 2019 - 06:50

Gerelateerd

Delen