Recordhitte dezer dagen in Almere

ALMERE - Het wordt vrijwel recordwarm met vooral op de donderdag zinderende temperaturen richting 40 graden!

In een diepe zuidzuidwestelijke (boven)stroming die gegenereerd wordt door enerzijds een lagedrukgebied in de buurt van Ierland en aan de andere kant hoge barometerstanden boven het Europese continent, wordt continentaal subtropische lucht meegenomen uit Spanje via Frankrijk naar de Benelux.
Op zo’n 1500 meter hoogte worden temperaturen berekend tegen de 25 graden en in de praktijk betekent dit dat je daar zo’n 15 graden bij mag optellen voor de temperatuur op leefniveau. Sommigen verwachten maxima tot 40 graden in ons land en het Duitse weermodel kwam zelfs al met een belachelijke 42 graden in de prognose.
Zelf denk ik dat we eindelijk(!) het Nederlandse temperatuurrecord kunnen gaan breken ergens in Nederland. Dat staat nog steeds op 38,6 graden (23 augustus 1944 te Warnsveld), maar is een nogal omstreden waarde. Mocht het ergens 38,7 graden worden of hoger kunnen we dus een kersvers hitterecord gaan boekstaven.
Het weer op woensdag is zonovergoten met het maximale aantal uren zon en de lucht is erg droog met waarschijnlijk een minimale luchtvochtigheid van 20 tot 25 procent. Er waait een zwakke tot matige wind bij.
Nederland zal samen met onder andere Frankrijk het warmste gebied van Europa worden op donderdag. Op de vrijdag zien we een vore van lage druk naderen met waarschijnlijk al minder heet weer in Almere. Eerst zou het nog tropisch warm kunnen worden, maar bij een invallende wind van zee koelt het later af.
Later op de vrijdag en anders zaterdag neemt de kans op enkele buien met onweer toe. Hoe zwaar deze buien zullen gaan uitpakken en of ze geheel Flevoland zullen ‘coveren’ is niet te zeggen nu. Maar het wordt in ieder geval bloedheet gedurende tenminste twee dagen. Drink voldoende en vermijd zware inspanning!

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 19, max. 36, wind zzo. 3-4, neerslag 0% en zon 100%
Donderdag min. 20, max. 37, wind z. 3-4, neerslag 40% en zon 100%
Vrijdag min. 23, max. 30, wind zw. 3-4, neerslag 50% en zon 90%
Zaterdag min. 18, max. 24, wind wzw. 3-4, neerslag 70% en zon 70%
Zondag min. 16, max. 23, wind wzw. 3-4, neerslag 40% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 25 juli 2019 - 06:23

Gerelateerd

Delen