Voorlopig geen tropische temperaturen meer

ALMERE - De bijna brutale recordhitte met op acht plaatsen in Nederland temperaturen boven de legendarische 40 graden, is gelukkig alweer voorbij. Ook de 30 graden die op dinsdag nog nipt werd gehaald is verleden tijd. We schakelen over naar een ronduit normaal weertype dat geldt voor de laatste julidagen van 2019.
De regenkans is iedere dag wel aanwezig tot en met zaterdag en de temperaturen zijn best aangenaam. Overdag komt het kwik boven de 20 graden uit terwijl de nachten niet bepaald erg koel verlopen in Almere.
Periodiek komen er wat buien over, of een iets meer aaneengesloten regengebiedje. Veel water valt er niet.
In de loop van het weekend, vooral op zondag is het beter weer met meer zon en dan is het tevens warmer. In de periode tot pakweg 5 augustus blijft de stroming goeddeels aanlandig in de Benelux waardoor zwakke oceanische storingen regelmatig kunnen schampen en ons wat regen bezorgen. Deze typische weersituatie kenmerkt de zogenaamde hondsdagenperiode (19 juli tot 20 augustus). Vaak hebben we dan te maken met licht wisselvallig en iets te warm weer waarbij het buiten zompig kan aanvoelen door het aanwezige vocht. Op middellange termijn verandert het weerbeeld nauwelijks. Hitteperikelen lijken voorlopig niet aan de orde, terwijl een overgang naar zeer wisselvallige condities er evenmin in zal zitten voor Noordwest-Europa.
De eerste helft van deze maand was ronduit te koel met een temperatuurtekort van een slordige anderhalve graad. Als gevolg van de enorme hitte vorige week zitten we inmiddels op ruim een graad in de plus. Alleen afgelopen mei was in een reeks van alweer 14 te warme maanden op rij een opvallend koude uitbijter.
weerman Marc Putto
Woensdag min. 16, max. 21, wind zzo. 3-4, neerslag 90% en zon 60%
Donderdag min. 15, max. 22, wind zzw. 3-4, neerslag 75% en zon 60%
Vrijdag min. 15, max. 21, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 60%
Zaterdag min. 14, max. 21, wind nw. 3-4, neerslag 30% en zon 75%
Zondag min. 14, max. 23, wind nw. 3-4, neerslag 20% en zon 75%
Artikel geplaatst op: 31 juli 2019 - 12:13

Gerelateerd

Delen