Typisch hondsdagenweer

Ondanks het nieuwe klimaat blijven bekende weerpatronen steeds terugkeren in bepaalde fasen van het jaar. Zo kennen we de beruchte kerstdepressie: een beduidend zachtere periode rond Kerst met regen en wind na een wat koudere periode die doorgaans vanaf begin december inzet.
Momenteel zitten we nog middenin de hondsdagenperiode die voortduurt tot 19 augustus. Deze periode van de zomer wordt gekenmerkt door nogal zwoel weer met daarbij vrij hoge temperaturen van ongeveer 25 graden. Zeker richting het einde van de week zijn nipt zomerse temperaturen haalbaar in Zuidwest-Flevoland. Het weerbeeld blijft ook licht wisselvallig met periodiek kans op een bui of een kortdurende regenperiode. De zon doet het soms goed tussen de meer bewolkte momenten door zonder echt overtuigend te schijnen. Op vrijdag bereikt ons een actievere regenstoring samenhangend met een nogal diepe depressie richting Schotland. Er zou dan zo’n 10 millimeter water kunnen vallen en mogelijk komt er even veel wind te staan.
In de achterkamer van die depressie zou de wind even kunnen uithalen tot windkracht 7in Almere. De periode daarna houdt het nogal wisselende weerbeeld aan. Een zuidwestelijke stroming blijft het weerpatroon sturen en beheersen voorlopig met op de meeste dagen best aardig Hollands zomerweer.
Tot na half augustus is er geen zicht op een hoogzomerse, laat staan tropische episode. Toch zou het later in de maand nog wel een keer (zeer) warm kunnen worden met middagtemperaturen van tenminste 30 graden. Een echte topzomer net als vorig jaar wordt het dus niet in 2019. Daarvoor duurt het zeer stabiele, droge en warme weer immers te kort.
weerman Marc Putto

Woensdag min. 16, max. 21, wind zzw. 3-4, neerslag 40% en zon 60%
Donderdag min. 15, max. 22, wind zzw. 3-4, neerslag 40% en zon 80%
Vrijdag min. 15, max. 20-24, wind z. 3-4, neerslag 90% en zon 45%
Zaterdag min. 18, max. 23, wind z. 3-4, neerslag 70% en zon 60%
Zondag min. 16, max. 22, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 07 augustus 2019 - 12:44

Gerelateerd

Delen