Hetzelfde zomerweer als veertig jaar terug

ALMERE - In tegenstelling tot vorig jaar is van een stabiele en zeer warme zomer dit jaar totaal geen sprake. Deze maand is weliswaar anderhalve graad te warm tot nu toe maar het weerbeeld mist bestendigheid.
Totaal onbestendig is het parool eigenlijk gezien de enorme depressiedruk die we ervaren momenteel. Het lijkt warempel wel of we een willekeurige zomer beleven uit de jaren zeventig/tachtig uit de vorige eeuw. Toen immers werden de meeste zomers gekenmerkt door uiterst wisselvallig en dus onstandvastig weer. Een flink verschilpunt met destijds is dat bij hetzelfde weertype de temperatuur nu alleen hoger uitkomt. Dat het nu gemiddeld zo’n 2 graden minder fris is dan destijds, is vooral te danken aan het nieuwe klimaat.
De straalstroom is nog steeds gericht op West-Europa en deze krachtige windbundel op 9-12 kilometer hoogte lanceert de ene na de andere depressie naar het Noordzeegebied en dus ook onze contreien. De komende tien dagen blijft het dan ook zeer wisselend met regelmatig enkele buien of regen in Almere. De totale neerslaghoeveelheden tot volgende week donderdag belopen enkele tientallen millimeters.
Soms zijn er ook enkele droge dagdelen met felle zonneschijn en dan is het best even goed toeven.
De middagtemperaturen zijn nauwelijks noemenswaardig en komen uit op ongeveer normale waarden. Uiteraard bivakkeert de wind in de bekende zuidwesthoek en kan zo nu en dan even krachtig worden. Pas in de laatste week van augustus (als de kinderen weer naar school zijn) kan het weer sterk verbeteren. Toenemende invloed van hoge druk zorgt dan waarschijnlijk voor langduriger droog en ook warmer weer. Vaak krijgt zo’n weersverbetering eind augustus nog een vervolg in de eerste week van september.
Weerman Marc Putto
Woensdag min. 11, max. 19, wind zzw. 3-4, neerslag 80% en zon 60%
Donderdag min. 15, max. 19, wind zzw. 3-4, neerslag 90% en zon 55%
Vrijdag min. 12, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 60% en zon 55%
Zaterdag min. 14, max. 20, wind zzw. 3-4, neerslag 90% en zon 45%
Zondag min. 15, max. 20, wind z. 3-4, neerslag 90% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 14 augustus 2019 - 12:26

Gerelateerd

Delen