Zomerse ontwikkelingen richting weekend

ALMERE - Zonder meer mooie weersvooruitzichten richting het einde van de week met zomerse temperaturen. De maand augustus die tot en met het voorbije weekend ongeveer een halve graad te warm was, zal z’n thermische uitloop nog wat prolongeren. Begin volgende week zal het opgebouwde temperatuuroverschot ongeveer een hele graad belopen gezien de warmte die nog aanstaande is de komende vijf dagen.

Eigenlijk gaat een lagedrukgebied bezuiden IJsland voor het mooie en warme weer zorgen in Almere. Later trekt de raddraaier door richting Schotland maar diept niet verder uit. Aan de zuidoostflank van dit laag ontpopt zich een stevige uitloper van het Azorenhoog die stabilisatie geeft. Daardoor lossen de meeste wolken op in de aanvoer naar - en boven Nederland. Het wordt woensdag al flink zonnig en de dagen daarna ook waarbij het uiteraard droog blijft in Zuidwest-Flevoland.
Het hogedrukgebied komt met de spil nagenoeg uit boven de Benelux en loopt daarna oostwaarts weg. Vooral richting - en tijdens het weekend wordt het zomers warm met maxima in de buurt van de 26 graden. De zon kan zo’n tien uren maken per dag en veel meer dan enkele vriendelijke stapelwolken zijn er niet. Voor de watersport zal er net genoeg wind aanwezig zijn en meestentijds waait het matig op het water.
Op zondag (wanneer we ons tijdelijk zullen bevinden tussen twee hogedrukgebieden in) zou zich een enkele stofbui kunnen voordoen als de atmosfeer iets instabieler kan worden. Veel water valt er niet.
Het vervolg voor de laatste fase van augustus is niet onaardig. In grote lijnen houdt het droge weer aan waarbij het gemiddeld gezien aan de vrij warme kant blijft. Een serieuze depressiedoorbraak lijkt nog niet in zicht. Bijzonder warm weer met hoogste temperaturen tot 33 graden staat ook niet echt geprogrammeerd.

weerman Marc Putto

Woensdag min. 10, max. 22, wind zw. 3-4, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 11, max. 22, wind z. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Vrijdag min. 13, max. 24, wind zw. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zaterdag min. 14, max. 26, wind o. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zondag min. 15, max. 26, wind o. 3-4, neerslag 30% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 21 augustus 2019 - 12:15

Gerelateerd

Delen