Formidabel weekendweer na eerst nog wat restregen

ALMERE - Het weekendweer belooft uitstekend uit te pakken met veel zon en ronduit warme septembercondities. Eerst echter is het weerbeeld nogal storingsgevoelig met op de woensdag en vrijdag wat regen op ’t pleit. Nog twee oceaanstoringen moeten we verwerken voordat ‘t groene licht gegeven wordt aan de hoge druk.
Er is een kans dat de belegen oceaanstoring voor vrijdag weinig regen meer oplevert vanwege het al snelle opkomen van een krachtige uitloper van het Azorenhoog. Dat hogedrukgebied bivakkeert het weekend boven onze contreien waarbij de luchtdruk op de huisbarometer zal zijn opgelopen tot rond 1035 millibar.
Met zo’n hoog pal boven onze hoofden zal het uitgesproken rustig weer zijn met flink wat zon erbij. De lucht is aanvankelijk nog van tamelijk frisse polaire origine zodat het gedurende de nachten flink kan afkoelen. Landelijk is er zelfs een kleine kans op nachtvorst, maar op ooghoogte komt het waarschijnlijk niet tot vorst. De verschillen tussen nacht - en dagtemperaturen zijn groot te noemen en kunnen tot 20 graden bedragen.
Vooral op zondag kan het al warm worden met maxima tussen de 22 en 25 graden bij aflandige wind. Wanneer het hogedrukgebied doorschuift naar het oosten van Europa begin nieuwe week, kan het nog wat zomerser worden bij een aflandige (oosten)wind. Wellicht behoort 27 of 28 graden dan tot de mogelijkheid. Pas eind volgende week kan zich weer eens een verstoring voordoen bij een meer noordwestelijke invloed.
De neerslagkans blijft laag met tot pakweg 23 september niet bepaald regen van betekenis in Almere. Langetermijnvisies geven aan dat de herfst waarschijnlijk ook aan de droge kant zal gaan verlopen.

weerman Marc Putto
Woensdag min. 10, max. 18, wind zzw. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Donderdag min. 13, max. 21, wind zw. 3-4, neerslag 60% en zon 65%
Vrijdag min. 14, max. 19, wind nw. 3-4, neerslag 70% en zon 60%
Zaterdag min. 8, max. 20, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 85%
Zondag min. 7, max. 23, wind o. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Artikel geplaatst op: 11 september 2019 - 12:41

Gerelateerd

Delen