Warm en zonnig septemberweekend in zicht

ALMERE - De komende dagen staat ons weerbeeld in het teken van de opbouw van een solide hogedrukgebied. De eerste dagen ligt de spil van het hoog nog net ten westen van Nederland (nabij Engeland) en dat geeft een aanlandige stroming waarbij niet al te warme lucht wordt aangevoerd. Het zal ook nogal bewolkt zijn.
Geleidelijk verplaatst de anticycloon zich naar de Benelux en rond vrijdag ligt deze pal boven Nederland.
In zo’n hoog komen op vrij grote schaal daalbewegingen voor die het nog aanwezig en vocht op hoogte goeddeels oplossen. Resultaat van dit proces op leefniveau is dat de zonnige momenten gaan toenemen.
Tijdens het weekend trekt het systeem heel geleidelijk richting het oosten van Europa en dat is gunstiger. De wind draait dan naar een min of meer zuidoostelijke richting en met de nodige septemberzon wordt het warm met op zaterdag al maxima tot bijna 23 graden. Op zondag zou het nipt zomers kunnen worden. Wel zien we op zondag al een oceaanfront loeren naar de westkant van Nederland en wellicht zou er later op de dag al een eerste bui kunnen worden osgelaten als de bewolking tot over de randstad ligt. Maar al met al kunnen we dan toch wel spreken van een warm en fraai septemberweekend in Almere en omgeving.
Mogelijk wordt dat dan het laatste warme weekend van het jaar(!), want er komt waarschijnlijk een omslag. Met name het Europese weermodel komt met een setting waarbij diepe depressies het vaak voor het zeggen gaan krijgen vanaf medio komende week. We zouden dan vertrokken kunnen zijn voor een westcirculatie. Er lijkt dan ook een gerede kans te ontstaan dat we te maken krijgen met regelmatig regen, stevige wind en koelte.
weerman Marc Putto
Woensdag min. 9, max. 16, wind nw. 3-4, neerslag 20% en zon 35%
Donderdag min. 11, max. 16, wind nw. 3-4, neerslag 30% en zon 30%
Vrijdag min. 8, max. 19, wind zo. 3, neerslag 0% en zon 80%
Zaterdag min. 8, max. 22, wind zo. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zondag min. 12, max. 24, wind zzo. 3-4, neerslag 30% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 18 september 2019 - 14:07

Gerelateerd

Delen