Aanhoudend wisselvallig

ALMERE - De zomer sloot in stijl af voorbije zondagmiddag met toptemperaturen tot 27 graden in Almere. Maandag 23 september even voor de klok van tien uur begon de officiële herfst en het weer gedroeg zich daar ook wel naar. We zijn overgeschakeld op een zeer wisselvallig weerbeeld dat tot na het aanstaande weekend aanhoudt.
De westcirculatie is inmiddels op dreef gekomen en de waterdragers die ons regelmatig regen van betekenis geven, koersen via de klassieke trajecten, dus veelal via Schotland naar het Noordzeegebied, of via IJsland naar Midden-Noorwegen.
Woensdag en donderdag het eerste dagdeel beloven tijdelijk iets droger uit te pakken, maar vooral richting vrijdag en op zondag regent het weer periodiek flink. De temperaturen zijn niet zo heel interessant met dit weer en laten vanwege het doorgaans bewolkte beeld weinig variatie zien tussen dag en nacht.
Toch is het verre van koud met middagwaarden die toch nog op zo’n 19 graden kunnen uitkomen vanwege de vaak zuidelijke wind. Als we wat verder vooruitblikken naar begin oktober, lijkt de wisselvalligheid aan te houden. Interessant is het om te zien op de weerkaarten dat een volgende ex-tropische cycloon niet staat te popelen om vlot door te stromen naar de regio IJsland. Het lijkt er meer op dat deze raddraaier blijft plakken op de oceaan. Dat zou voor ons gunstig kunnen zijn. Met een meer zuidelijke stroming kan dan warme lucht uit Zuid-Europa richting de Benelux kunnen gaan uitstomen rond 4 oktober. Dat zou niet de eerste keer zijn begin oktober dat zich een warmteoprisping voordoet. In 1985, 1986 en 2001 en ook in 2011 werd het nog zomers warm in de eerste oktoberweek.
weerman Marc Putto
Woensdag min. 13, max. 18, wind zzw. 3-4, neerslag 70% en zon 25%
Donderdag min. 13, max. 20, wind zzw. 3-4, neerslag 70% en zon 30%
Vrijdag min. 14, max. 18, wind zzw. 3-4, neerslag 80% en zon 35%
Zaterdag min. 12, max. 17, wind zw. 3-4, neerslag 70% en zon 30%
Zondag min. 13, max. 17, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 25%
Artikel geplaatst op: 25 september 2019 - 12:07

Gerelateerd

Delen