Het weer deze week

ALMERE - Met 17 februari op de kalender duurt de weerkundige winter nog een kleine twee weken. Grote verschillen waren er steeds tussen het noordoosten en zuidwesten van Nederland en vooral in Groningen is het deze winter vaak bitterkoud. Toch verdwijnt het winterweer langzaam.
Winterweer verdwijnt langzaam

In delen van die provincie wordt het de koudste winter sinds 1996. Officieel kan het zelfs bijna nog de titel 'strenge winter' krijgen. In de Almeerse contreien is de winter inmiddels 'koud' te noemen volgens de officiële richtlijnen.
Toch neemt de winter geleidelijk gas terug in de loop van deze week. De wind gaat om naar zuid tot zuidwest en mildere lucht stroomt dan onvermijdelijk binnen.
Op dinsdag viel er wat sneeuw en liep het kwik later op tot iets boven het vriespunt.
Na nog een voorlopig laatste koude nacht naar woensdag blijven de temperaturen vanaf nu meestentijds boven nul. Deze woensdag valt er natte sneeuw of regen. De middagwaarden komen de rest van de week uit op ongeveer 5 graden en van nachtelijke vorst zal amper meer sprake zijn.
De neerslagkans (vrijwel alleen regen) blijft tot en met het weekeinde bestaan. We komen daarna terecht in een situatie van vlees noch vis. Zowel de koude als de zachte lucht weet ons niet te bereiken, voorlopig.
De kou blijft ver ten noorden van ons in Noord-Europa en de lentelucht vanuit Frankrijk probeert wel aanstalten te maken om naar Nederland uit te stromen, maar vloeiend zal dat niet verlopen.
Nederland blijft in een langgerekte depressiezone vertoeven met meestal weinig variatie in de temperatuur.

Woensdag min. -5, max. 3, wind ozo. 3-4, neerslag 55% en zon 40%
Donderdag min. 1, max. 4, wind zzw. 3-4, neerslag 35% en zon 20%
Vrijdag min. 1, max. 4, wind z. 3-4, neerslag 30% en zon 30%
Zaterdag min. 1, max. 5, wind zzw. 4, neerslag 35% en zon 40%
Zondag min. 0, max. 5, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 18 februari 2010 - 11:17

Gerelateerd

Delen