Het weer deze week
Zeer onbestendige oktoberweek

ALMERE - Na een hele koude en rustige start afgelopen maandagochtend, waarbij het in sommige delen van Almere autoruiten krabben was, is het weer nu totaal anders. Koud is het nog steeds, maar van een geheel andere orde.
De spil van dit volkomen herfstweer is een actieve depressie die is komen afzakken uit het noorden en dezer dagen min of meer voor anker ligt boven de Noordzee. In het kielzog neemt deze raddraaier veel onstabiele lucht mee die bovendien erg koud is op grote hoogte. Op vijfduizend meter ligt de temperatuur op zo'n -35 graden Celcius. Geen wonder dat de buien - die ook op deze woensdag vallen - stofhagel en onweer kunnen geven. In een wat actievere bui kan het kwik terugvallen naar slechts 6 graden en buiten de buien om wordt het nog ruim 9 graden. De wind maakt het ronduit guur bij zo'n lage dagtemperatuur. Richting het weekend wordt het tijdelijk even minder kil en nat, maar in het weekend komt een volgende randstoring weer op bezoek. Het is even de vraag in hoeverre dit weer gaat uitdiepen en of de koers 'goed' ligt.
In dat geval sluit ik de kans op stormpje (!) niet uit in de loop van het weekend. In een later stadium zien we ook een hogedrukgebied op de kaarten verschijnen, maar dit hoog komt waarschijnlijk nog te zuidwestelijk uit om ons weer te doen verbeteren. Voorlopig hebben we te maken met een ordinaire (zuid)westcirculatie en dus volop wisselvalligheid.
Meer weer is er op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 6, max. 9, wind nw. 5, neerslag 85% en zon 45%
Donderdag min. 3, max. 10, wind wzw. 4, neerslag 65% en zon 35%
Vrijdag min. 7, max. 11, wind zw. 4, neerslag 50% en zon 30%
Zaterdag min. 7, max. 11, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 25%
Zondag min. 8, max. 12, wind zw. 5, neerslag 75% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 20 oktober 2010 - 07:00

Gerelateerd

Delen