Het weer DEZE WEEK

ALMERE - Halen en brengen was het weer de afgelopen dagen en weken. Afgelopen maandag werd weer zo'n 20 millimeter afgetapt in Almere. Maar september lijkt beter te worden.
Septemberweer wellicht beter


Toch zijn dit soort uitermate wisselvallige zomermaanden min of meer normaal in Nederland. De afgelopen pakweg twintig jaar waren een groot aantal zomers ronduit goed en kwamen regenachtige zomers vrij zelden meer voor. De laatste jaren is er weer een voorzichtige trend waarneembaar naar wisselvalliger hoogzomers.
Dit heeft alles te maken met de afwezigheid van een stevig hogedrukgebied boven Noord-Europa, inclusief bestendige oostenwinden. Zo'n situatie wil maar niet ontstaan en ook in de winter ontbreekt deze. Het gevolg: zowel langdurige zomers als winters met veel stabiliteit ontbreken.
Halverwege de jaren negentig lukte het nog wel en naast twee prachtige zomers (1994 en '95) werd toen ook nog de elfstedentocht gereden in januari 1997. Afgelopen winter was flink koud, maar de sneeuw compenseerde het gebrek aan echte diepvrieskoude.
Deze woensdag is nog even een aardige tussendag, maar donderdag komt een nieuwe raddraaier verse regen afleveren. Somberheid troef dan ook. Op vrijdag en zaterdag is het vervolgens weer de beurt aan iets vriendelijker weer. Zondag zou ook redelijk moeten gaan verlopen, maar het weer is momenteel zo onbetrouwbaar dus een droog-weergarantie valt beslist niet te geven.
Wat in ieder geval zeker is, is het te verwachten temperatuurbeeld. Op de meeste dagen wordt de 20 graden niet of nauwelijks gehaald. Toch nog een lichtpuntje, want de diverse weermodellen geven voor de eerste septemberfase wel beter weer aan.
Woensdag min. 13, max. 19, wind w. 4, neerslag 25% en zon 70%
Donderdag min. 13, max. 19, wind zzw. 5, neerslag 90% en zon 10%
Vrijdag min. 16, max. 19, wind wzw. 4, neerslag 55% en zon 40%
Zaterdag min. 13, max. 19, wind w. 4-5, neerslag 35% en zon 60%
Zondag min. 12, max. 18-19, wind w. 3-4, neerslag 30-70% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 26 augustus 2010 - 13:20

Gerelateerd

Delen