Het weer deze week
Voorlopig nog wisselvallig

ALMERE - De zomer tot op heden kunnen we het beste omschrijven als een veredelde zuidwestzomer. Vanaf juni is de hoogtestroming steeds zuidwest geweest, zoals het een normale Hollandse zomer betaamt. Maar omdat de uitlopers van het Azorenhoog steeds goed geluimd waren en op de juiste plaats lagen, pakte het weer meestal warm en droog uit.
De 'echte' zomers (1947, 1976, 1994 en 1995) ontstaan op een hele andere manier. Namelijk door een stevig hogedrukgebied boven de Noordzee of Scandinavië. Standvastige (noord-)oostenwinden kunnen dan wekenlang prachtig zomerweer geven en in zo'n situatie profiteert Almere dan ook volop van de zomerwarmte. De afkoelende zuidwestelijke (zee)wind blijft dan vaak uit bij zo'n fase van doorwaaiende oostenwind.
Toch is er momenteel steeds meer sprake van een wankel bestand, want de befaamde hoge drukuitlopers hebben steeds meer moeite om zich ongehavend richting de Benelux uit te breiden.
In de genoemde zuidwestelijke bovenstroming komen depressies de komende dagen makkelijker aan bod en uitlopers ervan breiden zich uit tot boven het Noordzeegebied. Vooral deze woensdag bereikt een regengebied onze contreien en geeft een nogal somber plaatje met veel wolken en enige tijd gestage regen. Er kan wel tot tien liter per vierkante meter vallen. De boeren in Flevoland zullen er blij mee zijn, want de droogte is nog steeds niet helemaal verlicht.
Ook op donderdag vallen er nog enkele stevige buien en die worden niet in de laatste plaats opgewekt door een aanvoer over het relatief warme water van de Noordzee en het IJsselmeer. Op dit moment is het IJsselmeerwater 22-23 graden. De middagtemperaturen komen steeds uit op 19-22 graden.
Rond vrijdag en in het komende weekeinde zal de atmosfeer zich iets stabiliseren.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 13, max. 18, wind wzw. 3-4, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 12, max. 19, wind wzw. 3-4, neerslag 70% en zon 70%
Vrijdag min. 11, max. 20, wind wzw. 3-4, neerslag 25% en zon 70%
Zaterdag min. 12, max. 21, wind wzw 3-4, neerslag 30% en zon 60%
Zondag min. 13, max. 21, wind zw. 3-4, neerslag 35% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 04 augustus 2010 - 09:00

Gerelateerd

Delen