Het weer deze week
Hondsdagen geven typerend zomerweer

ALMERE - Juli heeft tot nu toe bijna evenveel warmte opgeleverd als in de grote zomerjaren 1976 en 2006. Juli 2006 was zelfs de warmste maand ooit in Nederland. Vooral in het zuiden van Nederland was de warmte indrukwekkend en op de grens met België werd gisteren al de vijftiende tropische dag van deze zomer opgetekend. Dat is een maximumwaarde van meer dan 30 graden.
Deze maand heeft nog steeds potentie om uit te groeien tot een extreem warme maand, maar of de warmste maand ooit naar de kroon gestoken zal worden is twijfelachtig. Inmiddels zijn we begonnen met de 'Hondsdagen': een periode in de kalenderklimatologie dat zich uitstrekt van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. In deze periode komt de ster Sirius (een heldere ster in het sterrenbeeld De Grote Hond) tegelijkertijd op met de zon. Weerkundig wordt deze tijdsperiode gekenmerkt door overwegend warm weer met een relatief grote kans op een onweersbui. Zo'n typerend weerbeeld kunnen we ook verwachten.
Woensdag breekt een fase aan met gematigder temperaturen en kan er regelmatig een bui worden losgelaten. Het zomerweer kan toch nog steeds als prima worden beschouwd, want veruit het grootste deel van de tijd is het droog.
Vlakke lage druk bivakkeert de komende dagen boven onze hoofden. De atmosfeer is dus vaak instabiel en kan gemakkelijk enkele (onweers)buien loslaten. Zeker met zeer warm IJsselmeerwater (bijna 25 graden) in de buurt kan zo'n bui in Almere helemaal uitregenen, vooral als zo'n waterdrager lang op dezelfde plek blijft hangen.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 18, max. 26, wind zw. 3, neerslag 35% en zon 75%
Donderdag min. 15, max. 23, wind wzw. 3-4, neerslag 45% en zon 55%
Vrijdag min. 15, max. 23, wind w. 3-4, neerslag 70% en zon 70%
Zaterdag min. max. 22, wind w. 3-4, neerslag 55% en zon 75%
Zondag min. 14, max. 21, wind w. 4, neerslag 50% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 21 juli 2010 - 09:00

Gerelateerd

Delen