Het weer deze week
Koude en gebroken witte Kerst

ALMERE - Vooral de Randstad heeft een bijna historisch sneeuwweekend achter de rug. Sommige dorpen waren omgetoverd tot echte wintersportoorden. Soms leek het wel op Klein Zwitserland. Er werd volop gesleed en afgelopen zondag gelanglauft rond het Weerwater en in het Lumièrepark.
We moeten helemaal terug naar de ijskoude sneeuwwinter winter van 1942 om vergelijkbare sneeuwhoogten aan te treffen voor zo'n groot gebied. In Almere viel er iets minder van het witte goud, maar de sneeuwpret was er niet minder om. De weerssituatie is complex dezer dagen, maar de dooi komt hoe dan ook om de hoek kijken.
Vanuit het zuiden komt ook de komende twee etmalen geleidelijk nog wat minder koude lucht onze kant op. Dit dooifront geeft op de woensdag neerslagperikelen, waarschijnlijk eerst nog in de vorm van verkeershinderlijke sneeuw. We zien de temperatuur al rond het vriespunt komen, maar de stevige oostelijke wind maakt het erg koud buiten.
Vervolgens zal het kwakkelig blijven met overdag lichte dooi en in de nacht kan het nog net tot wat vorst komen.
De sneeuw zal slechts geleidelijk wegdooien en dat heeft twee kanten. In de eerste plaats geeft die 'slush' veel rommel op de wegen en stoepen, maar aan de andere kant blijft er zeker nog wel over voor Kerst.
Een gebroken witte Kerst krijgen we zeker. Juist rond 25 december zal het ook weer iets kouder worden. Wat er daarna gebeurt is nog niet helemaal zeker. De weermodellen lopen nog steeds behoorlijk uiteen. De kans op een verder doorzettende dooi lijkt iets groter nu.
Woensdag min. -2, max. 1, wind o. 4-5, neerslag 80% en zon 15%
Donderdag min. 1, max. 3, wind wzw. 4-5, neerslag 45% en zon 15%
Vrijdag min. 1, max. 3, wind wnw. 4, neerslag 30% en zon 25%
Zaterdag min. -2, max. 1, wind zzw. 3, neerslag 20% en zon 45%
Zondag min. -2, max. 1, wind var. 3, neerslag 25% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 22 december 2010 - 07:00

Gerelateerd

Delen