Het weer DEZE WEEK
Voorlopig niet minder droog

ALMERE - Het was vooral de afgelopen periode formidabel lenteweer met zelfs voorzomerse trekken. Noordelijk gelegen hogedrukgebieden blijven ook deze week weersbepalend voor het Almeerse weer.
Richting Pasen werd het tot bijna 27 graden regionaal in Nederland en daarmee hadden we de warmste (aanloop naar) Pasen sinds 1949. Het paasbeste weer was vooral op tweede paasdag iets minder warm bij wat meer wind uit het noordnoordoosten.
Door de huidige droogte van de Nederlandse bodems werd het de afgelopen week nog wat warmer dan dat de weerinstituten aangaven. Immers, als de bodem wat vochtiger zou zijn, zou een deel van de zonnewarmte die op het aardoppervlak komt eerst gebruikt moeten worden voor een deel verdamping van het bodemvocht. Verdamping kost energie en werkt dus relatief temperatuurverlagend. Door de kurkdroge bodem van dit moment kan alle instraling van de aprilzon gebruikt worden om het aardoppervlak te verwarmen en daarmee dus ook direct de luchtlaag daar vlak boven.
In het tijdpad 27-30 april blijft het, onder invloed van de eerder genoemde hogedrukgebieden, over het algemeen overwegend prima weer. De voorzomerwarmte tempert enigszins, maar de temperatuur blijft goed en de zon speelt meestal de hoofdrol.
We beleven momenteel zowat het droogste voorjaar sinds 1996 met in Almere (in april) nog geen twee emmers water per vierkante meter.
De komende dagen is er wel wat meer regendreiging vanuit het zuidwesten.
Waarschijnlijk komt de eerste serieuze regen ergens begin mei en daar zullen de boeren, maar ook uw eigen tuin maar wat blij mee zijn. De meeste agrariërs in Zuidwest-Flevoland spreken nog niet over problematische droogte, maar als het nog een dag of tien zo blijft, wordt dat anders.
Serieuze regenperikelen begin mei? Bel de weerprimeurlijn op 0900-1234554. Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Artikel geplaatst op: 27 april 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen